Când copilul merge la stomatolog de drag

Eu am fost mereu convinsă că am o dantură super bună şi că asta mi se trage din ADN. Nu dreaptă(că dinţii permanenţi au avut grijă să iasă înainte ca ăia de lapte să plece în vizită la Zâna Măseluţă), nici albă(întotdeauna am privit cu jind la zâmbetele acelea de reclamă), dar sănătoasă. Prima carie am făcut-o pe la 25 de ani, din prostie. Pură prostie! Mi-am spart dinţii, dar nu m-am gândit să mă duc şi la stomatolog, să repar, că nu era vizibil, deci părea inutil. Prostie, mă repet! Puteam să scap repede şi elegant, dar eu am aşteptat să aibă omul ăla de muncă, nu să-l deranjez aiurea.

Târziu aveam să aflu că, de fapt, lipsa cariilor mele se datorează nicidecum norocului, ci insistenţei mele de a mă spăla cât mai bine. Ce-i drept, acum, dacă stau să mă gândesc, prin tabere mereu se găsea cineva care să se mire de perioada dedicată de mine spălatului pe dinţi. Cred şi eu! Orice depăşea 15 secunde e pierdere de vreme pentru cei mai mulţi copii/adolescenţi.

Mândră şi cumva obsedată de ideea unei danturi sănătoase, am încercat să o cresc pe fiică-mea în acelaşi stil. Cât era bebeluş, degetarul de silicon a fost un prieten de nădejde. Primul dinte a adus şi prima periuţă clasică în viaţa ei, iar pe la 2 ani jumate-trei a apărut şi electrica. Vizita la stomatolog a devenit o constantă. Odată la 6 luni mergem să verificăm cât de bine se spală/o spăl pe dinţi, să facem o curăţare profesională şi o fluorizare şi să îşi păstreze buna relaţie cu medicul.

 

Am considerat mereu că este extrem de important să găsesc medici de încredere şi la care fiică-mea să meargă cu drag. Dacă ea îl cunoaşte şi îl place, va accepta mult mai uşor orice tratament decât dacă aş duce-o doar la nevoie, când ea oricum se simte rău şi nu are răbdare să mai asculte ceea ce i se spune.

Dr. Diana Marin a cucerit-o din prima. Nici nu-i de mirare. La prima întâlnire împrietenirea a avut loc în camera de joacă din clinică, abia apoi i-a prezentat şi cabinetul. Apoi i-a arătat instrumentele, i-a explicat la ce foloseşte fiecare, ce urmează să îi facă.

Şi atunci am înţeles de ce fugeam eu de stomatolog în copilărie şi tinereţe. Eu nu găsisem pe nimeni care să îmi explice şi aveam impresia că orice îmi va face, mă va durea teribil.

Dacă tot am ajuns din nou la control zilele trecute, am rugat-o pe doamna doctor să îmi povestească mai multe despre îngrijirea orală a copiilor şi să desfiinţeze câteva mituri în domeniu.

·         Copiii trebuie curăţaţi pe gingii încă de la naştere, apoi pe dinţi, când apar.

·         Prima vizită la stomatolog trebuie să aibă loc la aproximativ o jumătate de an de la apariţia primului dinte.

·         Până la vârsta de 6-7 ani, copiii trebuie spălaţi pe dinţi şi de părinţi, pentru ca procesul să fie realizat corect şi complet.

·         Caria de biberon nu apare doar în cazul copiilor alimentaţi cu biberonul, ci şi a celor alăptaţi. Poate fi evitată dacă nu lăsaţi copiii să adoarmă cu biberonul sau sânul în gură. O altă variantă, dacă nu se poate renunţa la acest obicei, este să îi curăţaţi voi după ce adorm.

·         După vârsta de 4 ani, copiii trebuie împrieteniţi şi cu aţa dentară sau duşul bucal, dar acestea trebuie folosite exclusiv cu ajutorul părinţilor.

·         Sigilarea dentară este cea mai bună metodă de prevenţie a cariilor, după spălarea corectă pe dinţi, dar trebuie făcută imediat după apariţia molarilor, înainte să apară vreo carie.

Şi mai am pentru voi un pont, pe care l-am aflat la ultimul control. Dacă aveţi un copil încăpăţânat, precum am eu, care consideră că este capabil să se spele singur pe dinţi şi nu are nevoie de ajutorul vostru sau dacă aveţi copii ceva mai mari, dar care tot trebuie verificaţi, există în comerţ o substanţă care scoate la iveală placa bacteriană. Dacă îl trimiteţi iar şi iar să se spele pe dinţi, până nu se mai văd urme de placă pe dinţi, în câteva zile va prefera să se cureţe corect din prima.

Pe dr. Diana Marin o găsiţi la Dentiq Atelier de zâmbete şi vă recomand să le urmăriţi pagina de Facebook. Au o mulţime de informaţii interesante şi utile.

Dacă vreți să fiţi la curent cu noutățile de pe blog, nu uitaţi să daţi follow paginii mele de Facebook.

Add A Comment