Abandonul şcolar devine un fenomen

Şcoala nu se face cu burta goală. Sau se face, dar doar de către copiii pentru care ambiţia e mai puternică decât foamea. Şi ştim şi noi că e mai uşor să abandonezi decât să lupţi, mai ales când ai 7, 8, 10 ani şi nu înţelegi prea bine nici cum funcţionează lumea asta, nici de ce unii au iar alţii, în cel mai bun caz, visează să aibă.

Peste 225 de mii de copii din mediul rural merg la culcare flămânzi. Ştiţi cam cât înseamnă asta? La protestele acelea de stradă, la care se consideră că sunt foarte mulţi oameni, sunt cam 5 mii de persoane. Copii care nu au ce să mănânce seara sunt de 45 de ori mai mulţi, cam câţi locuitori are Ploieştiul, al nouălea oraş din România ca număr de locuitori. Iar statul, mai mult de un corn cu lapte sau iaurt, de multe ori şi alea cu mari probleme(sute de copii au ajuns anul trecut la spital cu intoxicaţie alimentară după ce au mâncat aceste produse), nu dă. Consideră că e suficient.

Noroc că sunt alţii care vor să facă mai mult şi pe care cele 18 procente de abandon şcolar i-au cam panicat.

paine si maine 2

Reprezentanţii fundaţiei World Vision România, cu sprijinul Lidl România, au iniţiat proiectul „Pâine şi Mâine”. Ce înseamnă asta? Vor să atragă copiii la şcoală prin oferirea unei mese calde chiar acolo. Iar după cursuri cei mici merg şi la un program after school, unde sunt ajutaţi să îşi facă temele şi participă la ateliere tematice. Şase sate din Dolj şi Vâlcea sunt în etapa pilot a proiectului. Funcţionează? Da, funcţionează. Pentru că cei mici au nevoie doar de o mână întinsă ca să îşi întindă ei aripile. Se poate face mai mult? Da, se poate. Şi putem şi noi să întindem o mână de ajutor. Un SMS la numărul 8844, cu textul PÂINE înseamnă 2 euro pentru susţinerea programului.

paine si maine1

Puteţi afla mai multe despre proiect şi evoluţia lui aici. 

Add A Comment