Bolile copiilor, panica părinţilor
Una dintre cele mai mari temeri ale unui părinte este legată de bolile pe care le poate face copilul. Şi că ne temem de boli serioase e una, dar mulţi dau din colţ în colţ când văd că încep să îi curgă mucii piticului. Nu mai spun dacă strănută sau tuşeşte, că deja e tragedie în casă. Şi uite aşa ajung unii să bombardeze copiii cu tot felul de „leacuri miraculoase”, cu aşa-numite tratamente de imunizare, doar-doar n-or răci ăia mici. Dar oare chiar trebuie să ne speriem de orice răceală? Chiar o fi bine să bombardăm copiii cu medicamente, alopate sau homeopate, pentru orice nimic sau pentru aşa-numita prevenţie? Am încercat să aflăm cât mai multe răspunsuri, pentru noi şi pentru voi, la cea mai recentă conferinţă organizată de Social Moms, „Cum creştem copii sănătoşi. Totul despre afecţiunile de sezon şi bolile copilăriei”.
Şi încep prin a vă povesti despre răceli şi gripe, căci ştim cu toţii(sau ar trebui să ştim) că nu sunt unul şi acelaşi lucru. Dr. Luminiţa Alexandrescu, medic primar medicină generală, medic de familie ne-a explicat diferenţele dintre cele două dar şi ce, cum şi când să luăm măsuri.
Răceala are origine virală şi NU se tratează cu antibiotice. De ce răcesc atât de des piticii noştri? Pentru că între 2 şi 5 ani există o „groapă imunitară”, mai precis este un dezechilibru între microbii cu care copilul intră în contact şi capacitatea limitată de răspuns a organismului. Aşadar, când începe răceala, trebuie să ne asigurăm în primul rând că cel mic este bine hidratat şi se alimentează uşor. Medicamente se dau doar la indicaţiile medicului.
Febra, o altă mare sperietoare a oricărui părinte, nu este o boală. Este un mecanism normal de apărare al organismului şi are rolul de a activa sistemul imunitar. Nu îmbrăcaţi exagerat copiii care au febră, pentru că riscul de deshidratare este foarte mare.
Gripa este o formă de viroză şi apare în urma infectării cu virusuri gripale. Unicul mod de prevenţie în acest caz este vaccinarea şi la fel ca în orice caz de boală, tratamentul trebuie să fie recomandat de un medic.
Nici bolile copilăriei nu aduc prea multă linişte printre părinţi. N-a trecut o jumătate de an de când o păzeam pe-a mea mândră să nu îşi rupă bubiţele din timpul varicelei. Dr. Angelica Vişan, medic specialist boli infecţioase la Matei Balş a atras atenţia că prevenirea bolilor precum rujeola, rubeola, scarlatina, tusea convulsivă, oreionul, difteria, poliomielita este esenţială iar profilaxia se face exclusiv prin vaccinare. Sunt boli care pot duce la complicaţii din cauza scăderii imunităţii iar la adulţi manifestările sunt cu mult mai grave decât la cei mici.
Durerile de burtă sunt altă mare bătaie de cap, pentru că nici nu îţi poate spune copilul exact unde anume îl doare şi nici cum resimte acea durere iar cauzele sunt multiple. Cele mai des întâlnite probleme sunt gastroenterocolita, constipaţia şi diareea. Ce mi s-a părut mie foarte interesant este că dr. Irina Costache spune că în caz de diaree nu se recomandă regim alimentar ci doar o alimentaţie normală, adică fără prăjeli, mezeluri şi altele din acelaşi capitol, care oricum nu au ce căuta în farfuria unui copil. Diareea ţine până când este eliminată infecţia din organism. Pentru constipaţie, în schimb, dieta alimentară trebuie schimbată: trebuie să fie bogată în fibre şi lichide(supe, ciorbe, apă, ceai) iar laxativele trebuie folosite doar în caz extrem, când alimentaţia corectă nu este suficientă. Dacă cel mic are febră mare, care nu cedează la antitermice, are dureri mari, este somnolent şi apatic, nu urinează iar abdomenul este sensibil la palpare, trebuie mers de urgenţă la medic.
Acestea fiind zise, vă doresc să treceţi uşor peste boli şi să mergeţi la medic atunci când e cazul. Internetul e bun în multe cazuri, dar nu tratează.
Dacă vreți să fiţi la curent cu noutățile de pe blog, nu uitaţi să daţi follow paginii mele de Facebook.
Add A Comment