Bolile şi alimentaţia copiilor, în viziunea specialiştilor
De ceva vreme mă tot bătea gândul să o duc pe fiică-mea la un consult la Sorin Cadar, medic primar ORL şi homeopat. Nu eram însă convinsă, mai ales că homeopatia este văzută de mulţi, în România, ca şarlatanie. Nici nu e de mirare, având în vedere că destui dintre cei care îşi oferă serviciile se prezintă ca medici homeopaţi. Aşa că m-am bucurat foarte mult când am văzut că pe lista invitaţilor la Social Media for Parents 2016 se afla şi doctorul Cadar. Mi-a fost clar că urma să mă edific puţin asupra subiectului atât de controversat. Iar când discursul a început cu: „Homeopatia este o metodă terapeutică, nu medicină” mi-a fost clar că omul ştie despre ce vorbeşte. Ne-a explicat că această terapie are rolul de a stimula organismul să se autoregleze şi că este greşit să vorbim despre medicamente în cadrul ei, ci doar despre substanţe naturale. În plus, medicul Cadar ne-a spus şi de unde au apărut miturile despre nepotrivirea între tratamentul alopat şi cel homeopat. Mai precis, cele două pot fi făcute în acelaşi timp, dar cu o condiţie esenţială: medicul să ştie cum să le îmbine pe amândouă, astfel încât să nu îşi anuleze reciproc efectul.
Cel mai important moment din discursul lui mi s-a părut cel în care ne-a explicat că noi, părinţii, ar trebui să fim mai puţin paranoici când vine vorba de sănătatea copiilor. Mai exact, să nu mai căutăm disperaţi să le stimulăm imunitatea, speriaţi că se îmbolnăvesc prea des. Este absolut normal ca un copil să răcească de 8 ori pe an. Aceasta este de fapt modalitatea prin care îşi creează imunitatea. Trebuie să ia viruşi, bacterii pentru ca organismul să îşi găsească modalităţile de a lupta cu boala. Sigur că nu trebuie să fim nici inconştienţi. Mai precis, vizita la medic este obligatorie iar tratamentele se dau doar la indicaţiile acestuia. Şi la orice răceală trebuie să avem grijă să nu creeze probleme suplimentare, precum otite sau pneumonii. Este treaba noastră, a părinţilor şi a medicilor să susţinem organismul copilului, nu să îl bombardăm cu antibiotice pentru orice răceală minoră. Nici mucii, nici febra nu se tratează cu antibiotice. Iar cea mai bună metodă de prevenţie în cazul celor mici şi nu numai este mişcarea şi alimentaţia sănătoasă.
Şi dacă tot am ajuns la capitolul mâncare, o să vă povestesc şi câteva dintre sfaturile primite de la medicul nutriţionist Mihaela Bilic. O alimentaţie sănătoasă nu trebuie să fie una ştiinţifică, ci trebuie să fie diversă şi echilibrată. Trebuie să mâncăm de foame, nu să ne folosim de mâncare ca să depăşim un disconfort emoţional. Şi cel mai important(mai ales pentru mamele aflate la începutul diversificării): copiii ştiu mai bine decât noi cât şi când trebuie să mănânce. Nu îi îndopaţi. Nu este obligatoriu ca un copil să mănânce 3 mese pe zi plus 2 gustări. Dacă nu le vrea, nu îl obligaţi pentru că aşa se ajunge la dezechilibre şi la probleme de sănătate grave. Gustările nu trebuie să se transforme în ronţăială, mai ales că stomacul are nevoie să se odihnească, să digere mâncarea. Alegeţi întotdeauna un sandviş în defavoarea oricărui produs ambalat.
Copiii trebuie lăsaţi să se murdărească atunci cu mâncarea. Au nevoie să guste, să atingă, să se joace. Aşa pot dezvolta o relaţie sănătoasă cu alimentele. Atenţie şi la grimasele lor! Nu întotdeauna acestea arată că nu le place mâncarea. Este normal să reacţioneze mai neobişnuit la orice lucru nou. Nu vă feriţi de grăsimi, mai ales în primii ani de viaţă. Pericolul în alimentaţia copiilor nu îl reprezintă grăsimile, ci zahărul.
Add A Comment