Ce ţie nu-ţi place, mai ales copilului tău nu-i face

Odată ajunşi părinţi, avem tendinţa să considerăm că noi ştim ce e mai bine pentru cei mici, fie că e vorba de mâncare, de haine sau prieteni. Şi am vrea să le conducem viaţa, după cum credem noi că le va fi bine. Dar şi noi ne putem înşela amarnic. Iar dacă cineva nu greşeşte, nu are cum să înveţe. Prin urmare, iată câteva lucruri care cred că nu ar trebui uitate.

1. Nu-l forţa să mănânce dacă nu îi e foame şi nu-l obliga să se hrănească cu un anumit aliment, doar pentru că ai auzit tu că e sănătos. Nu păţeşte nimic copilul dacă nu mănâncă broccoli. Nici tu nu ai avut de suferit pentru că nu ai mâncat spanac, de exemplu.

2. Nu-l obliga să facă balet, karate sau şapte limbi străine doar pentru că ţi-ai fi dorit să le faci tu cândva. Neîmplinirile tale pot deveni traumele lui. Lasă-l să aleagă şi să afle el ce-i place şi ce nu.

3. Nu-i spune tu că o anumită persoană este într-un fel sau în altul. Lasă-l pe el să îşi facă o părere despre cineva, chiar şi greşită.

4. Nu-l minţi, sub pretextul că îl protejezi. La un moment dat minciuna va ieşi la iveală iar el îşi va pierde încrederea în tine. Poţi găsi o variantă acceptabilă a adevărului în funcţie de vârsta copilului.

5. Nu folosi într-o negociere aşa-numitul argument „Pentru că aşa spun eu şi eu ştiu mai bine”. O explicaţie logică, care însă poate lungi discuţia, are întotdeauna mai multe şanse de câştig.

6. Nu-i spune că a făcut alegeri proaste. Dacă el, în acel moment, e mulţumit de ele, rişti ori să te transformi în duşmanul lui, ori să îi zgâlţâi încrederea în el şi să facă greşeli mai mari în viitor. Şi poate ce ţie ţi se pare o alegere proastă, pentru el e ceea ce are nevoie în acel moment.

7. Când realizează că a greşit, nu-i spune că ai avut dreptate. Spune-i că eşti lângă el şi că e o ocazie bună să înveţe din erorile lui.

8. Nu-l lua cu forţa de la locul de joacă doar pentru că vrei tu să ajungi acasă în fix cinci minute. Nici ţie nu îţi place să pleci de la manichiură înainte să ţi se usuce oja.

9. Nu-ţi place muzica pe care o ascultă? Adu-ţi aminte că nici mamei tale nu i-a plăcut prea tare când ai ajuns acasă cu un teanc de tricouri cu capete de mort pe ele şi ţi-ai făcut franjuri blugii pe care a dat o avere.

10. E comod să ţipi la copil, ca să îţi impui punctul de vedere. Dar câştigi doar pe moment. Sau aşa crezi tu, că e un câştig. Pe termen lung, oricum nu o să te mai audă. Tu vei urla tot mai mult şi tot mai tare iar el te va ignora tot mai uşor.

Add A Comment