Cezariana nu e metoda mai ușoară

Mie, când aud replici de genul „Voi cum ați ales să nașteți: natural sau prin cezariană?” sau „Aș vrea să nasc prin cezariană, ca să nu mă chinui” simt cum mi se zburlește părul pe mine. La noi cezariana a devenit ca o operație de pus silicoane. Să fac sau să nu fac? Își schimbă femeile medicii după cum acceptă ei sau nu să facă operația la cerere. Sigur, nu aș vrea să fiu ipocrită și să uit de doctorii care își fac viața mai ușoară și programează cezariene doar că să nu se trezească ei în miez de noapte sau să se ridice de la masa de Crăciun pentru una care s-a găsit să nască tocmai când se simțea el mai bine. Vina pentru „moda” asta este împărțită în mod egal între cele 2 părți dornice de liniște și viață lejeră.

Dacă pentru medici e clar, ei știu exact de ce fac asta și cam ce implică, cele mai multe femei iau o asemenea decizie fără să aibă habar ce înseamnă o cezariană. Vă las aici un film explicativ, în caz că aveți curaj să dați play.

Pentru cele care nu vor să își agreseze retina cu astfel de imagini(deși asta li se va întâmpla și celor care își doresc cu ardoare operația în locul nașterii naturale, așa că ar trebui să știe ce aleg), am să vă spun eu cam ce înseamnă asta.

Cezariana este o operație majoră. Da, MAJORĂ. Nu vă spune nimeni asta, nu-i așa? Dacă ați ști că trebuie să treceți printr-o altă intervenție chirurgicală v-ați mai duce așa de zâmbitoare la spital? V-ați duce, pentru că știți că trebuie să faceți și asta ca să vă fie bine. Dar v-ați dori? V-ar face plăcere? Dacă ați avea de ales, ați alege operația? Și atunci de ce vă grăbiți să alegeți cezariana dacă nu aveți probleme medicale reale? V-ați duce să vă tăiați de bună-voie, fără niciun beneficiu, în condiții normale? Și atunci cu ce se schimbă lucrurile în sarcină? Vă e frică de travaliu și de expulzie? E prea greu? Grea e și cezariana. Recuperarea după o asemenea operație este lungă și chinuitoare. În loc să zburzi de fericire cu copilul în brațe, te vei chinui să cobori cele câteva scări ale spitalului. Câteva săptămâni durează până să te refaci dar zona abdominală o vei simți amorțită până aproape de un an. Iar schimbările meteo le vei afla înainte de prognoza de la televizor, tot grație operației. Da, există femei care se recuperează ceva mai rapid. Ele intră în categoria ”norocoase”. Pentru cele mai multe însă durerile postoperatorii sunt greu de îndurat. Imaginați-vă că vă puneți pe abdomen o greutate de vreo 50 de kilograme și încercați să vă ridicați din pat. E mai ușor decât să vă ridicați după o asemenea operație.

Așadar, dacă tot aveți de ales, informați-vă cu adevărat despre ce înseamnă o asemenea intervenție. Nu vă aruncați cu capul înainte, ca să nu vă chinuiți câteva ore. Chinul de după o cezariană ține câteva săptămâni. Întrebați ce presupune intervenția aceasta, ce trebuie să faceți înainte și după, ce interdicții aveți, ce riscuri există. Luați o decizie în cunoștință de cauză, nu anesteziate de ideea că nu veți suferi. Anestezia trece, durerea rămâne.

sursa foto: mamaplus.md

Dacă vreți să fiţi la curent cu noutățile de pe blog, nu uitaţi să daţi follow paginii mele de Facebook.

Add A Comment