Cu faţa curată şi informaţii adevărate. Mituri despre acnee

Ştiţi fetele acelea cu tenul impecabil, care nu au nevoie de niciun strop de machiaj? Da, eu n-am fost niciodată ca ele. De când a dat pubertatea peste mine, a dat şi acneea. N-am fost niciodată caz grav, din acela de pus la panou dar nici nu am fost vreo fericită. Fondul de ten a fost mai mereu unul dintre cei mai puternici aliaţi. Au fost, ce-i drept, şi perioade mai liniştite dar au fost şi momente în care mai repede mi-aş fi băgat capul într-o găleată cu nisip decât să ies din casă cu faţa în halul în care era.

Am încercat tot felul de tratamente, de la foarte ieftine la foarte scumpe, de la pline de substanţe dubioase până la mama naturistelor. Unele mai rău au făcut, altele dădeau o ameliorare pe moment. Nimic nu m-a convins. Pentru că în sfârşit am ajuns la vârsta în care nu mai cred că tot ce zboară se mănâncă şi tot ce e scris e şi adevărat, am decis să cer lămuriri despre subiect de la o sursă autorizată. Dr. Victor Gabriel Clătici, medic primar dermatologie şi venerologie mi-a vorbit despre miturile în acnee şi problemele pe care le aduce aceasta, nu doar la nivel fizic ci şi psihologic.

Acneea vulgară este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni medicale, atât printre adolescenţi cât şi în rândul adulţilor. Pare o banalitate, dar vorbim de o boală cronică ce oferă nu doar disconfort fizic, ci are şi un puternic impact negativ asupra vieţii emoţionale şi sociale. Mulţi pacienţi ajung să evite contactele sociale, tind să se retragă, unii până la izolare, ca să nu fie respinşi de cei din jur. Studii de specialitate susţin că impactul asupra calităţii vieţii determinat de acnee este comparabil cu cel al unor boli precum astmul bronşic, diabetul zaharat sau epilepsia.

De prea multe ori, în mod greşit, acneea este tratată ca o problemă cosmetică şi se încearcă tratarea ei prin saloane de înfrumuseţare sau automedicaţie(aici eu m-am simţit direct vizată). Problema este că aceste metode nu doar că nu rezolvă nimic, dar în cele mai multe cazuri mai rău fac. Acneea se agravează şi se produc leziuni permanente la nivelul pielii.

De ce se ajunge aici? Pentru că în majoritatea cazurilor pacienţii se bazează pe o serie de informaţii eronate, numite aici „mituri despre acnee”. Le vom prezenta şi combate rând pe rând.

Mitul 1. Acneea este cauzată de lipsa igienei. E greu de spus de unde a pornit o asemenea idee dar mai grav este că cei care cred în ea pot cădea cu uşurinţă într-o capcană foarte periculoasă. Utilizarea excesivă a produselor de igienă poate duce la leziuni grave ale tegumentelor, iritarea şi sensibilizarea acestora dar şi la comportamente obsesive de tip „curăţenie permanentă” sau microbofobie.

Mitul 2. Acneea trebuie să îşi urmeze cursul ei. Această idee complet greşită întârzie nepermis de mult consultul dermatologic şi implicit lipsa unui tratament adecvat. Acesta duce în timp la apariţia cicatricilor, a petelor roşii şi a celor maronii pe piele. 74% dintre pacienţi au aşteptat mai mult de un an ca să solicite un tratament medical pentru această boală.

Mitul 3. Acneea este o boală a adolescenţilor. Adevărul este că acneea poate persista sau chiar debuta şi la vârsta de 30, 40 de ani. Acneea care nu dispare până la 25 de ani este numită de dermatologi „acnee persistentă” sau „acneea persoanei adulte”. Aceasta tinde să se formeze în partea inferioară a feţei, cu precădere în jurul gurii, pe bărbie şi de-a lungul maxilarului.

Mitul 4. Soarele vindecă acneea. Este exact invers. Soarele agravează leziunile de acnee chiar dacă aparent acestea sunt mai puţin vizibile pe un ten bronzat. Mai mult, este bine de ştiut că dacă urmaţi un tratament pentru acnee, unele medicamente au contraindicaţii pentru expunerea la soare.

Mitul 5. Singurul şi cel mai bun mod de a scăpa de un coş este de a-l stoarce. Vă recunoaşteţi? Eu sunt cu ambele mâini ridicate. Mereu am crezut că doar aşa pot îndepărat supărătoarele coşuri. În realitate, în acest fel nu faci decât să împrăştii bacteriile şi să favorizezi creşterea numărului de leziuni şi a riscului de cicatrici permanente.

Mitul 6. Acneea este o problemă cosmetică. De fapt, acneea este o boală dermatologică cu implicaţii multiple în endocrinologie, ginecologie, chirurgie plastică şi reparatorie, psihiatrie, psihologie.

Mitul 7. Contraceptivele orale sunt un tratament eficient pentru acneea vulgară. Este cel mai frecvent mit fals, întâlnit cu precădere în rândul adolescenţilor dar nu numai. Contraceptivele progesteronice agravează de fapt acneea şi trebuie evitate. Contraceptivele de tip combinat pot fi mai puţin eficiente sau pot determina agravarea acneei.

Pe principiul „mai bine mai târziu decât niciodată”, deşi aş fi preferat să fie totuşi mai devreme, luminată de doctorul Clătici, acum urmez tratamentul recomandat şi mă lupt din răsputeri cu mitul nr. 5, pe care intenţionez să îl înving că doar n-o fi obişnuinţa mai puternică decât ştiinţa. Ceea ce vă doresc şi voua!

Sursa foto cover: www.jivaspa.ca

Dacă vreți să fiţi la curent cu noutățile de pe blog, nu uitaţi să daţi follow paginii mele de Facebook.

Add A Comment