Cum a fost la cursul de citire rapidă şi la ce mi-a folosit

Chestia asta cu cursorul pentru mine a fost greu de dus, mai ales în primele zile. De cele mai multe ori eram ori înaintea, ori în urma lui. Mai mereu lângă, rar chiar pe cursor. Asta a fost o altă greşeală care probabil...

0

Vă spuneam acum ceva vreme că am acceptat provocarea de a testa un curs de citire rapidă şi că voi reveni cu update despre date, rezultate, ce mi-a plăcut şi ce nu mi-a plăcut. Am să strecor printre poveştile şi experienţele mele şi lămuriri direct de la sursă, adică de la Călin Dragoman, cel care a creat acest program, ca să vă faceţi o idee cât mai completă despre SpeeRead.

Călin Dragoman, care este scopul programului?

Scopul principal al programului este să te ajute să citești din ce în ce mai repede și să asimilezi din ce în ce mai bine informația citită (să o înțelegi și să o memorezi). Prin antrenamentul cu programele SpeeRead capacitatea de înțelegere și memorare crește odată cu creșterea vitezei de citire. Capacitatea de memorare se îmbunătățește direct proporțional cu înțelegerea textului citit. Înțelegerea textului este mai bună la viteze mai mari de citire. Procesele de înțelegere și memorare se optimizează la viteze de citire de peste 900-1000 cuvinte pe minut. Așadar, pe termen lung, scopul SpeeRead este să ajute cât mai mulți cititori să ajungă și să depășească pragul vitezei de citire de 1000 cuvinte pe minut. De la acel prag nu mai folosești inutil corzile vocale la citirea în gând, iar experiența cititului este optimizată, cu toate avantajele care rezultă de aici: citești mult mai repede, asimilezi mult mai bine ce citești, înveți/te instruiești mult mai eficient și câștigi timp.

Ce poţi obţine în urma programului de 30 de zile? E indicat să îl urmăm pe o perioadă mai îndelungată?

Programele SpeeRead BASIC și AVANSAT sunt proiectate să ducă la dublare vitezei de citire în aproximativ o lună de zile. Acest rezultat este însă direct proporțional cu efortul făcut de utilizator. Secretul succesului cu SpeeRead este instruirea sistematică, zi de zi, câte 20-30 de minute. În felul acest se poate obține o dublare a vitezei de citire în 34-40 de zile împreună cu o îmbunătățire a înțelegerii și memorării. În funcție de performanța la care vrei să ajungi, la viteza de citire, poți continua instruirea și după cele 34-40 de zile ale Modulului 1 SpeeRead. În funcție de performanța inițială la viteza de citire poți avea nevoie de unul sau mai multe module succesive de instruire ca să ajungi în domeniul citirii rapide optimizate. Cine dorește performanța are la dispoziție 3 Module de instruire care se pot parcurge succesiv. Cea mai mare viteză de citire atinsă de un client după parcurgerea celor 3 Module a fost de 1500 cuvinte pe minut.

Eu, pentru că am considerat că am citit ceva la viaţa mea, am pornit direct cu programul pentru avansaţi. La primul test am avut o viteză de citire de 381 de cuvinte pe minut cu capacitate de memorare de 90%. Mi s-a părut wow până când am citit la Liv Tane că ea a obţinut la primul test undeva la 600 de cuvinte pe minute şi 100%. Am înghiţit în sec, mi-am trimis departe figurile şi m-am apucat de instruire.

Trebuie să vă spun însă că eu nu am respectat aşa cum ar fi trebuit regulile despre care se spune că îţi oferă rezultatele optime. Mai exact, având copilul mereu în casă, nu am avut parte de liniştea absolută cerută în timpul antrenamentului şi practic am dus zi de zi o luptă între încercarea de concentrare pe perioada antrenamentului şi încercările disperate de a ignora zgomotele făcute de fiică-mea şi vorbăraia ei continuă. Dacă ar participa ea la un test de vorbire rapidă sigur ar avea un loc pe podium.

Apoi, în primele zile mai băgam antrenamentele şi spre seară, în căutarea celor 30 de minute de linişte. Mare greşeală! Capacitatea mea de atenţie era praf. Am mai şi amânat unele zile de pregătire (nu se pierd, ci se reportează), prin urmare am greşit şi când vine vorba de antrenamentele constante. Şi asta s-a văzut la testele periodice, când am stagnat sau chiar am scăzut puţin. Aşa că sfatul meu e ca dacă vă apucaţi de programul ăsta să vă asiguraţi jumătatea de oră ferită de stimuli exteriori ca să obţineţi cât mai mult de la el. Pentru mine a mers de minune când mă apucam de el dimineaţa, înainte să se trezească maimuţa.

Odată oprit programul, cum facem să păstrăm rezultatele obţinute?

Rezultatele obținute prin instruirea cu programele SpeeRead înseamnă în primul rând antrenarea mușchilor ochilor. Acești mușchi ne permit să focalizăm cuvintele și apoi să le citim, adică să extragem sensul pe care îl conțin. Acești mușchi au capacitatea naturală să se miște mai repede decât reușim să-i utilizăm noi, deocamdată. Citirea rapidă optimizată înseamnă aducerea acestor mușchi la capacitatea lor normală de mișcare. Ca orice alt mușchi al corpului și aceștia, odată antrenați, nu-și vor mai pierde mobilitatea dobândită prin antrenamentele sistematice. Asta înseamnă că rezultatele obținute prin instruire se păstrează în mod natural. Pentru că oricum mișcăm ochii zi de zi, chiar dacă nu citim. Cele mai bune metode de a ține acești mușchi în formă bună sunt cititul și antrenamentele specifice. SpeeRead pune la dispoziție un astfel de Antrenament Cadou pentru toți cititorii care au parcurs măcar Modulul 1 al programului de instruire. Aceste antrenamente pot fi parcurse de 1-2 ori pe săptămână în perioada de pauză dintre Modulele de instruire sau după finalizarea lor. Citirea rapidă optimizată este o deprindere proprie, care se formează prin antrenament repetat. Această deprindere se transformă în reflex, iar reflexele sunt conservate apoi în memorie. La fel se va întâmpla și cu citirea rapidă optimizată. După ce a fost învățată deprinderea va fi folosită în mod natural la citit.

Eu am să recunosc că în prima jumătate a cursului eram absolut convinsă că treaba asta cu citirea a peste 1000 de cuvinte pe minut este un mare bullshit. Când veneau antrenamentele cu peste 700-800 de cuvinte pe minut eu nu mai reuşeam să citesc ca lumea textele, la 1000 deja nu mai vedeam nimic. După ce am avansat şi mi-a mai pierit neîncrederea, mi-am dat seama că se poate. Până la final reuşisem să citesc în cadrul antrenamentelor şi textele la 1000 de cuvinte pe minut, dar recunosc că era epuizant.

Cum se poate testa pe termen lung faptul că citirea la 1000 de cuvinte pe minut facilitează şi înţelegerea testului?

Sunt două modalități. Prima modalitate ține de înțelegerea teoretică a acestei posibilități pornind de la cele 5 argumente care susțin citirea rapidă optimizată. Aceste argumente descriu toate mecanismele fiziologice, neurologice și cognitive implicate în procesul citirii rapide optimizate. Cunoașterea acestor argumente ajută la consolidarea încrederii că această deprindere poate fi învățată, dar și la diferențierea citirii rapide optimizate de alte metode de parcurgere rapidă a textelor cum sunt citirea pe diagonală sau fotocitirea. Detalii despre aceste subiecte pot fi găsite aici.

A doua modalitate este una strict practică. Doar dacă ajungi să citești cu peste 1000 de cuvinte pe minut poți experimenta și partea de asimilare mai bună a informației citite. Acest progres la performanța la citire se instalează treptat, prin repetarea sistematică a antrenamentelor. Chiar și experiența antrenamentului cu viteze peste 900-1000 cuvinte pe minut decurge diferit față de antrenarea cu viteze de citire mai mici. Foarte pe scurt, la antrenamentele cu viteze mai mari de 900-1000 cuvinte pe minut dispare efortul mișcării corzilor vocale iar resursele psihice disponibilizate se pot reorienta către focalizarea mai bună a cuvintelor și extragerea sensului informației citite. Cu condiția să urmărești și să citești cursorul.

Chestia asta cu cursorul pentru mine a fost greu de dus, mai ales în primele zile. De cele mai multe ori eram ori înaintea, ori în urma lui. Mai mereu lângă, rar chiar pe cursor. Asta a fost o altă greşeală care probabil mi-a încetinit procesul.

Ce sfat aveţi pentru cei care nu pot urmări cursorul?

Urmărirea și citirea cursorului este partea cea mai importantă a instruirii din programele SpeeRead. Aici se generează performanța. Testele și chestionarele doar o pun în evidență și o certifică. Urmărirea cu privirea a cursorului nu este suficientă. La antrenamente e nevoie de un efort pentru a citi și înțelege cuvintele marcate de cursor, în ritmul și la vitezele de mișcare ale acestuia. Efortul de a citi cuvintele marcate de cursor antrenează mușchii ochilor să citească din ce în ce mai repede. Efortul de a înțelege cuvintele marcate de cursor antrenează calea cerebrală de înțelegere a sensului informației și capacitatea de a înțelege mai bine ceea ce citești. De aici rezultă asimilarea optimizată a informației citite. Efortul este cuvântul cheie legat de cursor. Pentru că, oricât de repede citești, tot vor exista viteze de citire la care nu vei putea urmări cursorul. Însă efortul de a citi și înțelege cuvintele marcate de cursor te va ajuta să-ți crești performanța la citire. E important de menționat aici că antrenamentele SpeeRead nu sunt simple exerciții de lectură. Înțelegerea textelor de antrenament este binevenită, dacă apare, dar este secundară. La antrenamente focalizarea principală este pe citirea și înțelegerea cuvintelor marcate de cursor.

Asta a fost o altă problemă pentru mine căci eu nu concepeam să nu pricep textul în întregimea lui şi mă tot poticneam în treaba asta, la fel cum mă poticneam atunci când găseam câte o greşeală gramaticală. Pentru că, din păcate sunt câteva în textele de antrenament, iar astea mă blocau pur şi simplu. Sigur, e clar că la mine e un defect profesional la capitolul ăsta, dar sper că autorul programului va ţine cont de acest lucru şi va trimite textele la o corectură făcută de cineva care cu asta se ocupă. Monotonia este şi ea o piatră de încercare pentru că cititul aceloraşi texte timp de câteva zile poate fi o provocare pentru cei fără de răbdare. 🙂

În altă ordine de idei, la finalul programului aveam o viteză de citire de 710 cuvinte pe minut, dar capacitatea de memorare îmi scăzuse la 70%. Asta, pe test. În viaţa reală am observat că, departe de creşterea capacităţii de citire, cursul m-a ajutat mult în creşterea puterii de concentrare. S-au împlinit 5 luni de când lucrez de acasă, timp în care copilul a trebuit să facă şcoală, teme şi o mulţime de alte activităţi, toate indoor. Nu mai vorbesc de curăţenie, mâncare şi alte bălării necesare într-o casă de om. În acest condiţii în care am simţit că explodez de vreo 50 de ori pe zi, cel puţin, am reuşit după finalizarea antrenamentului de citire rapidă să mă mobilizez mult mai bine şi în ciuda veşnicelor: “Ia uită-te! Uită-te la mine! Ce? Cum? Cine? Când? De ce?” şi altele asemănătoare ale copilului din dotare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here