Cum ţii copilul ocupat şi sănătos
Copiii nu se plictisesc niciodată. Ei vor tot timpul să facă ceva şi ţine şi de noi să nu îi lăsăm să lâncezească. Atât aşteaptă, să le dăm un deget, apoi se descurcă. Un exemplu în acest sens este şi evenimentul de sâmbăta trecută, de la Muzeul Naţional al Satului din capitală.
Piticii şi-au pus şorţurile de bucătărie şi s-au întrecut în gătit şi preparat cocktail-uri care mai de care mai apetisante. Bucătarul italian Antonio Passarelli a fost cel care i-a iniţiat în tainele bucătăriei şi le-a dat sfaturi despre o alimentaţie sănătoasă. Cu fructele şi legumele pe masă, cei mici şi-au pus imaginaţia în joc şi au făcut nişte minunăţii.
Poate vi se pare o activitate banală, dar specialiştii spun că trebuie să ne încurajăm copiii să participe la activităţile de prin casă sau de pe lângă casă. Da, ştiu că e mai uşor să spunem: „Uită-te la televizor până termin curăţenia/mâncarea/de spălat”, decât să se ţină după noi, dar dacă acum, când ei încă îşi doresc să ne ajute, nu îi încurajăm mai târziu avem toate şansele să le aruncăm hainele pe geam într-o demonstraţie de forţă, atunci când refuză să îşi facă ordine în cameră.
Acesta este şi scopul proiectului „Copii sănătoşi”. Să înveţe, să se responsabilizeze, să înţeleagă cât de important este să facă alegeri sănătoase. Nici părinţii nu au fost neglijaţi însă, doar ştim cu toţii că noi suntem primul exemplu pentru cei mici. Iar sfaturile lui Antonio Passarelli pentru noi au fost următoarele:
– Învaţă-ţi copilul să mănânce dimineaţa. Ai şanse să păstreze acest obicei toată viaţa.
– Copiii sunt mai dispuşi să mănânce ori să încerce ceva nou dacă sunt implicaţi în prepararea bucatelor. Aproape la fel de important este să îi luăm cu noi la cumpărături. Ce punem în coş contează la fel de mult ca ce punem pe masă.
– Pune-i în farfurie copilului mâncăruri şi gustări colorate(natural – adică fructe şi legume) iar dacă sunt tăiate şi aranjate în forme atractive este şi mai bine.
– Fără zahăr! Zahărul este o sursă de calorii goale şi creează dependenţă. Îl puteţi înlocui oricând cu mierea.
– Gustările copiilor trebuie să fie sănătoase, simple şi gustoase. Iar când nu e timp de stat în bucătărie, cele mai bune variante sunt fructele, un iaurt natural în care puteţi adăuga un fruct proaspăt, nuci sau seminţe şi miere.
Add A Comment