De vorbă cu medici specialişti despre bolile copilăriei, răceli şi intrarea în colectivitate

V-am rămas datoare cu informaţiile de la primul seminar Şcoala Părinţilor Responsabili. Pentru că noi nu credem în creşterea copiilor doar după instinct, ci ascultăm de medici. Iar aici doar medicii sunt cei care vin cu sfaturi.

Prima temă de discuţie a fost despre imunitatea copilului şi traiul în colectivitate, poate una dintre cele mai mari temeri ale părinţilor. Am aflat astfel că vârsta optimă pentru mersul la grădiniţă este de 3-4 ani şi, aici am să vă rog să fiţi foarte atenţi, că este absolut normal ca cel mic să fie expus unui risc crescut de infecţii. De ce? Pentru că aceasta este singura modalitate care îi oferă experienţa imunologică obligatorie şi ajută la maturizarea sistemului imunitar. Nu, dacă se îmbolnăveşte de 8-10 ori pe an nu înseamnă că nu este pregătit sau că are probleme, ci că aşa se pregăteşte corpul lui pentru viaţă şi trebuie să ştim că este absolut normal. Ce este însă important este ca aceste îmbolnăviri să nu ducă la afecţiuni medii spre severe. Găsiţi întreg discursul dr. Alina Ciocoiu aici şi vă spun că merită citit integral.

S-a vorbit apoi despre probiotice, substanţele-minune care ajută sau induc creşterea bacteriilor bune. Ce fac ele? Previn diareea şi dermatita atopică, pot fi folosite ca tratament pentru diaree şi colici, tulburări ale tractului gastrointestinal, susţin sistemul imunitar. Aflaţi informaţii suplimentare despre ele de aici.

 

Terapeutul nutriţionist Alina Stoica ne-a explicat cum funcţionează sistemul digestiv al copiilor şi cum putem preveni sau trata bolile digestive ale acestora. Pe lângă graba nebună de a diversifica bebeluşul, o altă mare greşeală pe care o fac mamele din România este excesul de carne furnizat celor mici. În mod normal, un copil sau un adult sănătos trebuie să mănânce 2 porţii de carne pe săptămână în timp ce la noi carnea este prezentă în meniu în fiecare zi, poate chiar şi de 2 ori pe zi. Poate vi se pare o bagatelă, dar trebuie să aflaţi că în acest fel apar dezechilibre majore prin inducerea unui PH acid care conduce la instalarea deficienţelor imunitare şi la apariţia afecţiunilor la nivelul ficatului, rinichilor. Când organele nu mai fac faţă, pielea preia capacitatea de eliminare a toxinelor, un lucru ce creează noi probleme. Citiţi mai multe despre acest subiect aici.

Ni s-a prezentat şi un Ghid de utilizare a bolilor copilăriei. Sună ciudat? Nicidecum. Unii dintre voi ştiu, alţii nu, dar rujeola este una dintre cele mai periculoase boli ale copilăriei iar singura metodă de prevenţie este prin vaccinare. Vaccinare pe care mulţi părinţi au refuzat-o în ultimii ani iar acum ne confruntăm cu o epidemie care a cauzat deja mult prea multe victime. Găsiţi aici toate informaţiile despre bolile copilăriei şi vă spun că trebuie citite de noi toţi şi date mai departe pentru că bolile copilăriei nu sunt nici pe departe uşoare, aşa cum am tot auzit că susţin unii şi alţii, fără pregătire medicală.

Ultima lecţie de la Şcoala Părinţilor Responsabili dar nici pe departe cea mai puţin importantă a fost despre sistemul respirator şi prevenţia şi tratarea răcelilor. Şi am aflat că temutul roşu în gât nu este o mare problem dacă cel mic nu face febră, nu prezintă durere acută la înghiţit sau lipsa poftei de mâncare. Sunt de ajuns vitamina C şi suflatul nasului. Dar… este obligatoriu suflatul. Secreţiile rămase coboară astfel în gât şi inflamează faringele şi amigdalele sau pot duce la otite extrem de periculoase. Antibioticul nu are ce căuta în schema de tratament fără recomandarea expresă a medicului. Aflaţi mai multe despre răcelile sezoniere de aici.

Dacă vreți să fiţi la curent cu noutățile de pe blog, nu uitaţi să daţi follow paginii mele de Facebook.

Add A Comment