
Hrana copiilor, obsesia părinţilor
Alimentaţia bebeluşului, în mod special şi a copilului, în mod general reprezintă una dintre problemele existenţiale ale părinţilor din lumea întreagă. Pe unde te duci, pe unde te întorci auzi vaiete constante legate de copii care nu mănâncă şi părinţi în pragul disperării. Şi cu toate astea, obezitatea este una dintre marile probleme ale omenirii. Paradoxal, aţi spune! Mai mult, România stă execrabil la acest capitol. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, suntem pe locul 3 în Uniunea Europeană când vine vorba de numărul persoanelor care suferă de obezitate. Mai precis, avem 4,5 milioane de oameni în această situaţie. Şi când vorbim de copii, situaţia este şi mai dezastruoasă: suntem numărul 2 la obezitate infantilă în Uniunea Europeană.
Aşa că n-ar fi rău să ne gândim unde greşim. Am fost sâmbătă să-l ascult pe dr. Carlos Gonzalez, pediatrul care a îndrăznit să spargă barierele impuse chiar de către colegi de-ai săi în ceea ce priveşte alimentaţia celor mici. Şi pot să vă spun că m-a uns pe suflet. Probabil mulţi veţi contesta părerile lui, nu vă veţi regăsi în ele. Mie îmi pare rău că nu le-am aflat la momentul potrivit, adică acum vreo 4 ani şi ceva. Dar e mai bine mai târziu decât niciodată.
Cea mai bună hrană în primele 6 luni este laptele matern la cerere. Nici doctorul, nici mama nu ştiu cât mănâncă un bebeluş. Copilul ştie exact cât şi când are nevoie. Şi atunci de ce avem impresia că la 6 luni cel mic nu mai ştie lucrurile astea? Credeţi că se prosteşte brusc? Ştii că trebuie să începi diversificarea şi te duci la medic, care îţi spune ce şi cât trebuie să mănânce copilul tău, câte grame, ce alimente, la ce ore. Dacă până la 6 luni a mâncat la cerere, aşa ar trebui să facă toată viaţa.
În doar 15 ani, tabelul care arată de câte calorii are nevoie un copil în funcţie de vârstă s-a modificat de 3 ori. Iar recomandările în acest sens au scăzut considerabil.
Nu poţi să îi spui unei mame câte calorii să îi dea copilului, e absurd. Ar trebui să îi spui câte grame din fiecare categorie de alimente ar trebui să mănânce. Eu nu ştiu să-mi număr caloriile din farfurie. Mai mult, tu încerci să îi dai 50 de grame de pui, că aşa ţi-a spus medicul dar poate că lui nu îi place puiul. Niciunui om nu îi plac toate alimentele. Şi niciun copil nu are nevoie de aceeaşi cantitate de mâncare cu altul, de aceeaşi vârstă. Mai mult, copiii hrăniţi la sân consumă mai puţine calorii decât cei hrăniţi cu lapte praf.
Există tabele cu hrana necesară la 3, la 6, la 9 luni dar nimeni nu ştie cât mănâncă un copil la 4 luni. Vorbim de medii, desigur, dar cum le stabileşti? Între cea mai mică şi cea mai mare valoare se încadrează 95% din oameni. Cantitatea pe care ţi-o recomandă medicul pentru copil este de obicei cantitatea de care are nevoie cel mai înfometat copil din lume. Tu ai acasă cel mai bun expert care ştie de câtă mâncare are nevoie şi acela e copilul tău.
Vitaminele, proteinele, mineralele sunt o altă provocare/obsesie a noastră, a părinţilor.
Şi aici s-au schimbat recomandările de-a lungul anilor. Medicii nu sunt în stare nici măcar să se hotărască dacă pe măsură ce creşte, copilul are nevoie de mai multe sau mai puţine astfel de substanţe.
Voi ştiţi care fructe au mai multă vitamina C? Portocale, kiwi, bravo! Acum vă rog să îmi spuneţi care fructe au mai multă vitamina B12! Nu ştiţi. De ce? Credeţi că e mai puţin importantă? Nu, doar că trăim cu nişte obsesii moştenite de zeci de ani.
Singurul lucru care îi poate lipsi unui copil alăptat este fierul. De aceea începem diversificarea la 6 luni. Bebeluşii se nasc cu suficient fier dar după 6 luni unii nu mai au suficient şi atunci începem diversificarea. Dar copiii nu au nevoie de multă mâncare. 20 de grame de pui sunt suficiente pentru ca un copil să îşi ia fierul necesar. Dar ţineţi cont: unii copii au nevoie de el abia la 12 luni. Dacă cel mic refuză puiul până la 7-8 luni, poate însemna că nu are nevoie de el. Poţi începe să te îngrijorezi abia după această vârstă şi atunci nu te repezi să îi dai suplimente, atunci îi faci analize. Şi doar dacă iese deficit în urma analizelor poţi lua în calcul să îi dai picături de fier în cazul în care copilul refuză în continuare carnea. Nu există dovezi că cei mici au nevoie de suplimente de fier dacă nu au probleme dovedite.
Calitatea laptelui matern a fost adusă şi ea în discuţie.
Laptele nu se tranformă în apă, asta e o prostie. Cu cât hrăneşti copilul mai mult, cu atât laptele devine mai bun.
Iar laptele de vacă nu are ce căuta în alimentaţia unui copil mai devreme de 12 luni iar atunci nu trebuie să depăşească sub nicio formă 500ml pe zi. Prea mult lapte de vacă aduce deficienţe grave de fier.
Când vine vorba de greutatea copiilor, lucrurile sunt mai simple decât considerăm noi, spune dr. Gonzalez.
Dacă cel mic pierde în greutate atunci sigur nu mănâncă destul. Dacă ia în greutate, înseamnă că mănâncă suficient. „Dar mănâncă prea puţin”, spuneţi cei mai mulţi dintre voi. Cum contabilizaţi voi asta? De unde ştiţi voi exact cât are el nevoie?
Mulţi medici şi părinţi se aşteaptă ca după diversificare copilul să ia mai uşor în greutate. Dr. Gonzalez spune că este exact pe dos. Copiii cresc cel mai mult și mai ușor în primele luni de viață. Apoi lucrurile încep să se liniștească iar creșterea, și în înălțime și în greutate, începe să devină mai lentă.
Principala regulă de alimentație este ca bebelușul să fie hrănit exclusiv la sân până la 6 luni. Dacă e hrănit cu lapte praf, diversificarea poate începe după 4/5 luni. Dar, atenție, nu voi sunteți cei care începeți diversificarea în acest caz. Înseamnă doar că dacă el ia mâncarea de pe masă și începe să o molfăie, trebuie să îl lași în pace, nu să te isterizezi. E alegerea lui. Dar tu începi să îi oferi mâncare tot după 6 luni. În plus, sunt absurde regulile care spun că îi oferi cereale la 7 luni, pui la 8 luni și așa mai departe. Eu nu consider că există alimente potrivite pe categorii de vârstă. Există doar alimente potrivite pentru un copil sănătos. Iar carnea este pe primul loc datorită aportului de fier.
Piureurile nu au ce căuta în alimentația copilului de peste 6 luni. El trebuie să mănânce bucățele, mâncare normală. Nu vă speriați! Toți copiii se îneacă și e perfect normal. Este complet diferit de asfixie. Foarte puțini ajung la așa ceva și de obicei se întâmplă asta la cei care mănâncă alune, nuci sau orice din această categorie sau morcov crud. Din acest motiv vi se spune să evitați alunele până la 3 ani, nu din cauza potențialului alergen, așa cum se mai spune prin unele medii. Oricum, voi trebuie să știți un lucru: niciodată, dar niciodată să nu plecați de lângă copil când mănâncă.
Și dacă tot am ajuns la interdicții: niciodată nu îi pune cereale sau orice altă mâncare în biberon. Biberonul este făcut doar pentru lapte. Nici măcar pentru apă nu e făcut. Dacă îi dai apă, îi dai în cană.
Nu vă mai aruncați asupra cerealelor pentru copii. Sunt foarte nesănătoase, sunt pline de zahăr. Producătorii nu se preocupă de sănătatea copiilor voștri ci doar de vânzări. Dacă fac cereale fără zahăr și nu se vând ei le vor îndulci, ca să își crească vânzările. Iar dacă aveți impresia că faceți o alegere mai bună cu cele îndulcite cu suc de fructe, greșiți! Sunt la fel de dăunătoare. Sucurile concentrate de fructe sunt tot o formă de zahăr. E doar o strategie de marketing. Nu mai scriem zahăr, scriem fructe, că sunt sănătoase. Nu vă bucurați că mănâncă cei mici ceva dacă acel ceva sunt cerealele astea. Nu îi fac niciun bine.
Pe de altă parte, niciun suc de fructe nu este sănătos, nici măcar cel făcut acasă. Sigur, e de preferat să bei, la o aniversare, un suc de fructe proaspăt stors decât o Cola, dar astea trebuie să fie excepțiile, de 2-3 ori pe an nu zi de zi. Singurul lucru sănătos de băut este apa.
Dr. Gonzalez consideră că scopul nostru, ca părinți, este să educăm, nu să hrănim. Copilul nu trebuie să mănânce, ci să poată fizic să mănânce.
E mult mai important să mănânce o macaroană cu mâna lui decât să mănânce 200ml de piure cu mâna ta. Imaginează-ți cum te-ai simți tu să vină cineva să facă avioane ca să te forțeze să deschizi gura.
Mulți cred că după 6 luni copiii trebuie să mănânce mai mult și mai bine. Greșit. Nutriția lor se va înrăutăți. Dar nici nu poți să-l alăptezi toată viața. Cum ar fi să te alăpteze acum mama ta sau pe ea, bunica ta? Copilul trebuie să învețe să mănânce mâncare normală, așa cum faci și tu.
”Păi nu pot să îi dau atâta sare copilului meu!” – Asta nu înseamnă decât că nici tu n-ar trebui să mănânci atâta sare. Şi este valabil pentru orice aliment sau mâncare. Dacă tu nu mănânci sănătos, nici copilul tău nu va mânca sănătos.
Dar gândeşte-te şi la următoru fapt: tu nu mănânci ce nu-ţi place. E şi stupid să faci asta. E normal ca tu să mănânci ce găteşti – găteşti aşa cum îţi place ţie. E normal să mănânce şi soţul, că el are şi alte aşteptări de la tine şi n-ar vrea să te enerveze. Dar copilul nu are nicio aşteptare de la tine. El ia mâncarea şi o aruncă dacă nu îi e pe plac.
Eu nu înţeleg aceste reguli: fără gluten, fără peşte, fără căpşuni până la o anumită vârstă. Nu este nicio diferenţă pentru alergii dacă începi mai devreme sau mai târziu să îi dai un anumit aliment.
Copiii vor avea preferinţe. Şi tu ai. Iar după un am şi jumătate cei mai mulţi preferă pastele şi puiul. Asta nu înseamnă să îi dai zi de zi doar ce îi place, ca să fii tu liniştit că mănâncă. Dă-i mereu altceva dar pune-i mai puţin în farfurie dacă ştii că nu îi este tocmai pe plac respectiva mâncare. Aşa nu va simţi presiunea atât de mare. Nu mănâncă nimic, respectă asta. Aşa simte el. Gusturile se schimbă în timp dar asta numai dacă nu pui presiune pe copil. Dacă îl forţezi, atunci fii convins că nu va avea deschidere către respectivul aliment.
Problema nu e dacă mănâncă sau nu copilul. Problema este dacă pierde în greutate. Iar dacă se întâmplă asta, mergi la medic. Poate să aibă o infecţie iar tu, în timpul ăsta, singura măsură pe care o iei este să îl forţezi să mănânce. Ai răbdare şi mănâncă sănătos. Doar aşa poţi spera ca şi copilul tău să facă la fel.
Şi nu uita: Dacă cel mic nu mănâncă, continuă să zâmbeşti.
Informațiile le-am aflat în cadrul conferinţei „Mami, dă-mi să mănânc ce, cât şi când vreau”, organizată de centrul ProMAMA.
Dacă vreți să fiţi la curent cu noutățile de pe blog, nu uitaţi să daţi follow paginii mele de Facebook.
Add A Comment