Muzeu interactiv de activităţi pentru cei mici
În mulţimea de activităţi şi evenimente pentru copii (şi nu e deloc un lucru rău că avem de unde alege) am aflat de curând de unul care îmi pare excelent în lumea asta atât de dependentă de tehnologie: Muzeul Interactiv de Activităţi, un program menit să le arate celor mici că există şi alte meserii pe care le pot lua în calcul, că nu trebuie să ajungă toţi doctori, jurnalişti, IT-işti sau ingineri.
Şi pentru că este organizat şi de o asociaţie care îmi este tare dragă pentru tot ce face – am scris despre ea aici – am decis să o iau la întrebări pe Elena Gorun, co-fondator al Work At Homs Moms România.
Elena, explică-mi puţin conceptul de muzeu interactiv de activităţi. Ce găsim, ce nu găsim, la ce foloseşte el?
Muzeul interactiv de activități „Mame care ne inspiră” este un concept prin care dorim să stârnim curiozitatea, interesul și să facilităm accesul copiilor la meșteșugurile și meseriile pe care mamele WAHM le practică și le mărturisesc cu pasiune.
Găsim har și tradiție, susținere din partea membrilor familiei, dar și între familiile de antreprenori români!
Ce se va întâmpla, mai precis, în aceste 2 zile?
Muzeul este bazat practic pe un tur în fiecare atelier amenajat fidel celui de acasă, un tur în care fiecare vizitator e invitat să încerce, să întrebe, să testeze materia primă, materialele de lucru, instrumentele și chiar să își formeze o primă idee despre ce înseamnă munca la un produs, care e procesul, durata.
Vom cunoaște 8 îndeletniciri și 8 îndrumătoare care vă vor purta pașii printre pasiunile lor, instrumentele, materia primă cu care făuresc adevărate povești! Inițiativa se adresează copiilor între 3-12 ani, dar și părinților care doresc să îi însoțească pe cei mici în fascinantă călătorie a meseriilor.
Date: 29 și 30 iunie
Ore: 10.30-17.30
Adresa: Intrarea Școala Herăstrău, 1 c, corp B, în cadrul centrului educațional și cultural Ludotech
Participarea este gratuită
Am pregătit o suită variată de demonstrații:
- Împâslit alături de Alexandra Ghiță
- Țesut la război alături de Cristina Ștefania Radu
- Realizarea florilor din hârtie alături de Ina Noileanu
- Modelaj lut, lucrul cu vârtelnița, tors lâna alături de Loredana Joița Roșu
- Făurirea cărților alături de Cristina Antonică
- Realizarea obiectelor vestimentare alături de Dana Florentina Ungureanu
- Tainele ceramicii alături de Narcisa Rusen
- Manufactură obiecte din lut polimeric alături de Oana Ciobănescu
De ce aţi ales să fie dedicat copiilor între 3 şi 12 ani?
Am ales acest target pornind de la curiozitatea fantastică a celor mici privind ce înseamnă „munca” adulților, cum arată, cum miroase, cât durează, cum se aude etc., dorind să îi apropiem de lucrul realizat cu pasiune, de forța de a urma un vis și o tradiție moștenită.
Un alt motiv este faptul că îndemnăm practic micile ateliere meșteșugărești, editurile, să își deschidă porțile și să cultive, să formeze, să faciliteze apropierea copiilor de activități practicate cu tradiție și iubire.
Sunt suficiente 2 zile pentru a află ce le place celor mici sau spre ce au înclinaţie?
Dorim ca în aceste două zile să stimulăm interesul celor mici, să îi încurajăm, dar si să atragem atenția asupra mamelor făuritoare, să le sprijinim să se întâlnească, să îndrume și să trezească curiozitatea celor mici pentru meseriile și pasiunile lor, să se cunoască, să fie susținute și să poată colabora în cele mai inedite moduri.
Părinții pot ulterior solicita și altor mici producători să îi primească/ găzduiască in atelierele lor pentru a testa și experimenta!
Un vis puternic este să devină muzeu de sine stătător, are mari sanse . J
Care crezi că este viitorul producătorilor români, și aici mă refer în principal la cei care se axează pe creaţii handmade?
Eu sunt foarte optimistă privind viitorul pornind de la premisa că zilnic îmi desfășor activitatea în mijlocul comunității Work At Home Moms.
Am văzut în cei șase ani de activitate care este puterea unei comunități, ce înseamnă a conecta nu doar oamenii, ci și proiectele prin colaborări, rostul și nevoia feedbackului pornind din empatie, solidaritate, sprijinul reciproc prin oferirea informațiilor prompt, asumat.
Practic, văd ca fiind o mare oportunitate muncă „împreună”.
Unde este piaţa în acest moment, spre ce se îndreaptă, se vând prea ieftin sau prea scump?
Din punct de vedere al prețului, personal nu sunt producător, însă în mod clar piața creațiilor handmade își câștigă locul cuvenit și prin acțiuni de informare, invitații într-un atelier de muncă, dialog, astfel încât piața este sprijinită să perceapă întregul proces de făurire, vibe-ul creativ și poate estima cât mai realist valoarea unui produs făurit din pasiune.
Acesta este un
proiect dezvoltat de către Asociația Work At Home Moms și susținut de Kaufland
România, prin programul Start ONG. Asociatia are ca scop promovarea mamelor
antreprenoare și susținerea celor care doresc să lucreze part time, project
based, home based.
Grafica: imagine
people
Start ONG, Act
for Tomorrow, Kaufland
Romania
#StartOng #ImplicareaFaceDiferenta #actfortomorrow #Kaufland
Nu uitaţi: dacă vreți să fiţi la curent cu noutățile de pe blog, daţi follow şi paginii mele de Facebook.
Add A Comment