Părinţii, copiii şi discuţiile despre sex

Prietenele noastre de la parentime.ro pun la cale lucruri minunate. V-am mai povestit despre proiectul lor din acest week-end. Unul menit să ne apropie mai mult de copiii noştri şi să ne ajute îi pregătim pentru ce va să vină. Deşi ocupate până peste cap cu organizarea conferinţei naţionale de educaţie sexuală, şi-au găsit timp să ne mai dea şi nouă câteva ponturi despre cel mai delicat subiect în relaţia copii-părinţi.

 

Cum pot începe să vorbesc cu copiii mei despre sexualitate?
Viaţa de zi cu zi oferă o mulţime de oportunităţi pentru a vorbi despre sexualitate. Atunci când ne uităm la o emisiune TV în care apare un tânăr care trece prin perioada de pubertate sau care iese la o întâlnire, atunci când ne uităm la un mesaj publicitar care sugerează idea acceptării propriului corp sau atunci când ne întâlnim cu o vecină însărcinată. Putem folosi toate aceste situaţii pentru a iniţia o conversaţie cu copilul. Aceste momente în care puteţi oferi informaţii şi transmite valori se petrec zilnic şi pot face conversaţia mai uşoară şi mai naturală.

Când ar trebui să încep să vorbesc cu copilul despre sexualitate?
Unii dintre noi plănuiesc „discuţia” cu multe luni înainte, aşteptându-se să spună toate lucrurile importante dintr-o dată. Apoi, când „discuţia” nu a mers conform planului, ne simţim frustraţi. Dar discuţia despre sexualitate cu copiii noştri poate fi o conversaţie ce durează toată viaţa. Luată încetul cu încetul, vă va ajuta să setaţi obiective realistice. De asemenea, îi va ajuta pe copii să nu se simtă copleşiţi.
Ideal este să începeţi devreme să vorbiţi cu copilul despre sexualitate. Încă de la o vârstă fragedă copiii sunt curioşi cu privire la corpurile lor şi diferitele tipuri de relaţii, fie că sunt băieţi sau fetiţe. Curiozitatea lor creează o oportunitate naturală pentru a începe o conversaţie şi pentru a putea construi o relaţie bazată pe respect şi încredere. Pentru copiii mici, puteţi începe să-i învăţaţi numele părţilor corpului sau să-i întrebaţi dacă ei ştiu de ce băieţii şi fetele arată diferit.
Atunci când vorbim cu copilul despre sex, este important ca discuţia să fie potrivită vârstei lui. Dacă un copil de cinci ani întreabă „Ce este naşterea?” putem răspunde că este „Atunci când un copil iese din corpul mamei lui”. Dacă un copil de zece ani pune aceeaşi întrebare, răspunsul nostru trebuie să conţină mai multe detalii şi poate începe cu „După nouă luni în care bebeluşul a crescut în uterul mamei, el iese prin vagin…”.
Dacă vom furniza informaţii potrivite vârstei, copiilor le va fi mai uşor să înţeleagă că sexul este o parte naturală a fiinţei umane şi a dezvoltării emoţionale. De asemenea, va face mai uşoară o conversaţie despre aspectele mai complicate ale intimităţii sexuale, atunci când vor mai creşte.

Ce lucruri ar trebui să îi spun copilului?
Este foarte important să le oferim informaţii folositoare, corecte şi de încredere, care corespund valorilor noastre despre sex şi sexualitate. De asemenea, este important să îi pregătim să ia decizii responsabile atunci când vor deveni activi sexual. Când au deja 19 ani, 70% din adolescenţi au relaţii sexuale.
Pe lângă transmiterea propriilor noastre valori despre relaţiile sexuale, este important să vorbim cu adolescenţii despre prevenirea sarcinilor nedorite şi a infecţiilor cu transmitere sexuală.
Ajută să gândim dinainte ce mesaje vrem să transmitem. De exemplu, un subiect comun de discuţie cu copiii este oferit de asemănările şi diferenţele dintre băieţi şi fete sau bărbaţi şi femei. Unii părinţi vor vrea să transmită faptul că băieţii şi fetele sunt aproape la fel, cu excepţia unor părţi ale corpului şi că băieţii şi fetele pot face aceleaşi lucruri. Alţi părinţi pot alege să transmită faptul că băieţii şi fetele sunt destul de diferiţi în multe moduri.

Cum putem face conversaţiile mult mai confortabile?
Discuţiile despre sexualitate pot fi inconfortabile la început dar totul va deveni mai uşor în timp. Poate fi o provocare să vorbiţi deschis despre sexualitate. Este firesc ca şi părinţii dar şi copiii să se simtă ruşinaţi sau inconfortabil atunci când poartă o discuţie despre sex. Putem remedia situaţia prin a spune că „este absolut normal ca această conversaţie să fie puţin mai ciudată, dar te iubesc şi îmi pasă de tine, aşa că este nevoie să discutăm despre lucruri importante, cum este acesta.” Odată cu trecerea timpului însă, totul va fi mai uşor. Cheia este să menţineţi conversaţia deschisă.
Când îţi asculţi copiii le arăţi că eşti interesat de ei şi că respectaţi ceea ce au de spus. Nu trebuie să fiţi de acord mereu cu ceea ce spun dar este important să fiţi atenţi la ceea ce spun.
Poate fi tentant să săriţi şi să vă daţi cu părerea imediat, dar dacă veţi petrece puţin timp ascultând şi punând întrebări, vă ajutaţi copiii să înveţe cum să îşi explice ideile în mod clar. Ajungem să ne cunoaştem mai bine reciproc şi construim încredere, arătându-le că ne pasă de ei, prin sentimente şi gânduri. Le putem arăta că le înţelegem punctul de vedere, spunând lucruri precum: „Cred că înţeleg ceea ce vrei să spui” sau „Înţeleg ceea ce simţi, şi eu de multe ori simţeam la fel când aveam vârsta pe care o ai tu acum”.

Există mai multe posibilităţi de a iniţia o conversaţie despre sex şi sexualitate.
Rolul părinţilor este foarte important atunci când vorbesc cu copiii. Adolescenţii care au afirmat că au o comunicare deschisă despre sex cu părinţii sunt mai înclinaţi să amâne începerea activităţii sexuale, să aibă mai puţini parteneri sau să folosească prezervativul sau alte contraceptive atunci când au relaţii sexuale.
Ne putem ajuta copiii să se descurce cu subiectele legate de sexualitate încă de când sunt foarte tineri dar şi de-a lungul vieţii. Sexualitatea include o mare varietate de subiecte, inclusiv corpul femeii şi cel al bărbatului şi modul în care ele funcţionează, dezvoltarea umană, reproducerea, tipurile de relaţii, ce înseamnă o relaţie sănătoasă sau nesănătoasă, comportamentul sexual şi cum se pot preveni sarcinile nedorite sau bolile cu transmitere sexuală.

Studiile arată că adolescenţii sunt mai activi sexual decât cred părinţii. Iar părinţii pot într-adevăr să facă diferenţa! Puteţi vorbi cu copiii, puteţi construi relaţii puternice cu ei setând aşteptări şi limite clare. Există modalităţi demonstrate de a preveni sarcinile nedorite, de a reduce şansele de a lua boli cu transmitere sexuală şi de a îi ajuta să urmeze o viaţă sănătoasă.

Deci, hai să vorbim! Discuţiile cu copiii despre sex şi sexualitate nu sunt întotdeauna uşoare. Noi te putem ajuta să iniţiezi conversaţia! Vino la conferinţa naţională de educaţie sexuală susţinută de Meg Hickling ca să descoperi cum să vorbeşti cu copiii despre sex.

Add A Comment