Problemele oculare ale copilului se tratează la oftalmolog, nu la pediatru

După ce am născut, piticania avea ochii mai mereu lipiţi şi cu secreţii galbene. Făcuse conjunctivită. Am urmat tratamentul dat din maternitate dar secreţiile reapăreau constant. Nici neonatoloaga, nici pediatrii ce au văzut-o în primele săptămâni nu mi-au dat vreo explicaţie aşa că am început să citesc eu despre problemă. Aşa am aflat de obstrucţia de canal lacrimal. Pentru că era doar o bănuială nu aveam decât un lucru de făcut: am dus copilul la oftalmologie pediatrică. Acolo am primit diagnosticul la care deja mă aşteptam şi au urmat luni de zile de tratamente şi două intervenţii chirurgicale. Pentru că ştiu cât de mult a durat până să aflu ce se întâmplă şi pentru că încă mă gândesc că dacă aş fi ştiut mai devreme, poate lucrurile s-ar fi rezolvat mai uşor, am rugat-o pe dr. Roxana Cozubaş, medic specialist oftalmolog la clinica Ocuvista, să ne explice câteva lucruri despre asta.

Ce este obstrucţia canalului lacrimal?

Este, aşa cum îi spune şi numele, un canal blocat. În mod normal, lacrimile curg din ochi în nas prin el. Atunci când acesta este blocat, unul sau ambii ochi ai bebeluşului sunt constant umezi iar lacrimile se scurg pe obraz. În unele cazuri locul se suprainfectează, pielea din jurul unghiului intern al ochiului(spre nas) sau chiar a albului ochiului se înroşeşte iar copilul se poate trezi cu ochii lipiţi din cauza secreţiilor. Acesta este semn că a apărut o infecţie: conjunctivită sau dacriocistită. Este obligatoriu un consult la medicul specialist în oftalmologie pediatrică, pentru că există afecţiuni grave ale bebeluşului însoţite de aceste simptome.

Ce presupune tratamentul în acest caz?

În primă fază este unul cât mai simplu cu putinţă: se face masaj la nivelul căilor lacrimale, pentru a încerca astfel deblocarea canalului. Peste 90% din cazuri se rezolvă în acest fel sau chiar spontan până la vârsta de 1 an. În caz de suprainfecţie bacteriană se recomandă picături cu antibiotic şi curăţirea ochilor cu ser fiziologic şi şerveţele speciale. NICIODATĂ, dar NICIODATĂ să nu puneţi în ochii bebeluşului lapte matern, ceai sau orice altă substanţă nerecomandată de medicul oftalmolog. Toate acestea pot agrava cumplit situaţia.

În cazul în care masajul nu dă rezultate, se intervine chirurgical pentru deblocarea canalului lacrimal. Este o intervenţie care se face sub anestezie generală dar uşor de suportat de către cel mic. Se pleacă acasă la câteva ore după aceasta.

Fiică-mea, după atâta masaj, atâtea tratamente şi intervenţii nici nu mai voia să audă de controale la oftalmologie. Până a cunoscut-0 pe Roxana. Acum ştie că este important să aibă grijă de ochii ei şi merge relaxată la cabinet. Pe dr. Roxana Cozubaş o găsiţi şi aici.

Dacă vreți să fiţi la curent cu noutățile de pe blog, nu uitaţi să daţi follow paginii mele de Facebook.

Add A Comment