Proiectul care învață mamele să muncească de lângă copiii lor

Elena Gorun are 30 de ani, este mamă, antreprenor și co-fondatorul unui proiect care a crescut văzând cu ochii. Mai precis, în ultimii 3 ani a dezvoltat o platformă pentru mamele care vor să lucreze de acasă, Work At Home Moms. Cui se adresează? Mamelor antreprenor, freelancer, celor care doresc să lucreze part time sau pe proiect dedicat, celor care vor să se specializeze sau să învețe ceva nou.

Elena pare că nu doarme niciodată. Mereu organizează un atelier, un curs, un târg, pune anunțuri pe grupul WAHM, moderează. Iar acum a deschis o nouă afacere, de suflet: Ludotech, un start-up educațional creat pentru a le oferi copiilor dar și părinților oportunitatea de a explora concepte și tehnologii noi. Găsiți acolo cărți, jucării, spații de lucru și de relaxare.

Dar revenind la WAHM, pentru că eu urmăresc platforma de multă vreme și am descoperit acolo niște femei absolut minunate, am rugat-o pe Elena să ne povestească mai multe. Nu vă imaginați că a fost ușor. Mi-a răspuns la mail-uri de fiecare dată mult după miezul nopții, dar organizatoarea din ea și-a spus cuvântul: mi-a cerut deadline pentru răspunsuri, mi-a trimis fotografii pentru material și n-a uitat să îmi transmită și gânduri bune.

Elena, de unde a pornit ideea WAHM?

Sunt de profesie sociolog, iar fascinația mea pentru oameni și comunități are o dimensiune fantastică.

Nevoia de independență din punct de vedere profesional, care se manifestase într-o mai mică sau mai mare măsură și în cadrul joburilor „convenționale”, s-a materializat prin inițierea câtorva proiecte creative în domeniul hranei autentice. Practic, lucram deja de acasă.

A fost perioada sarcinii cu Vlad, însă, care a unit toate acele nevoi și dorințe, pentru a rezulta WAHM. Atunci am simțit mai intens dorința de a fi mai disponibilă pentru cei din viața mea, dar și nevoia de a face parte dintr-o comunitate. Iar pentru că acea comunitate nu exista, am creat un grup pe Facebook ca loc de întâlnire și împărtășire urmat, la scurt timp, de Asociația Work At Home Moms. Astazi, WAHM e un organism viu.

Ce presupune întregul concept? Cum funcționează? Pe ce criterii sunt primite membrele?

Din comunitate poate face parte fiecare mamă care rezonează cu scopul demersului nostru social fie din considerente financiare, fie din nevoia de a urma un alt drum profesional. Suntem laolaltă antreprenoare, mame fără venituri, artizane, freelancer ori aflate în concediu postnatal și care doresc să afle mai multe despre calea aceasta.

Asociația urmează două linii principale de dezvoltare:

a) Direcționarea de joburi part-time, de acasă, colaborări project based spre comunitatea noastră. Aici ducem muncă de convingere a angajatorilor, dar și una de creare efectivă a acestor locuri de muncă.

Un exemplu ar fi faptul că ne dorim să dezvoltăm consilierea de acasă prin instrumente precum Skype, telefon, messenger etc. Mamele care pot oferi consiliere în domeniul în care sunt specializate (parenting, juridic, fiscal, alăptare ș.a.) ne pot contacta pentru a anunța public serviciile oferite.

b) A doua direcție vizează mamele antreprenoare care doresc fie să dezvolte un proiect, fie au deja unul și vor să îl crească.

În acest sens, desfășurăm periodic competiții de proiecte pe baza înscrierii unui plan de afaceri (Mama Startup), întâlniri de networking în cadrul cărora mamele se pot cunoaște, își pot oferi colaborări (Mama Connect), consiliere antreprenorială (program de mentorat antreprenorial pentru mame – Mama Antreprenor), târguri și multe altele.

Vorbim exclusiv despre mame sau și despre tați cu idei și talent? 🙂

Noi ne adresăm mamelor prin statutul legal, însă nu o dată am implicat tații în proiectele noastre, le-am dedicat chiar și un album de mulțumire pentru forța prin care motivează și încurajează, adesea întregesc visuri mărețe.

Vorbește-mi puțin despre câteva dintre succesele voastre, ca să înțelegem mai bine sistemul.

Privind activitatea noastră în ansamblu, cel mai important succes este coagularea comunității pe grupul de Facebook. Este incredibil cum a căpătat viață un organism nou, alcătuit din celule atât de diferite în aparență, dar identice în esență.

Ce ți-ar plăcea să îmbunătățești? Ce ți se pare că nu funcționează așa cum trebuie?

Cred că sunt în asentimentul comunității (cu care mă mândresc enorm) când spun că activitatea noastră, deși perfectibilă, se află pe drumul cel bun. Mamele se implică din ce în ce mai mult, caută ajutor în primul rând printre celelalte membre, promovează acțiunile noastre și le mulțumesc pe această cale.

Dacă trebuie lucrat la ceva este influența pe care o putem exercita asupra factorilor de decizie din conducerea statului pentru a ne face vocea auzită.

În ansamblu, ne dorim mai mult sprijin din partea statului, atât pentru noi ca Asociație, cât mai ales pentru acești oameni extraordinar de frumoși și roditori care sunt mamele.

sursa foto: Cristina Găină

Dacă vreți să fiţi la curent cu noutățile de pe blog, nu uitaţi să daţi follow paginii mele de Facebook.

Add A Comment