
Tu ştii cât de sănătoasă e faţa ta?
N-am avut vreodată ten de păpuşă de porţelan. De prin adolescenţă acneea mi-a dat bătăi de cap. Nu a fost nici tragedie, dar nici comod. Aveam perioade mai bune, perioade mai proaste. Cert este că în general nu ieşeam din casă fără să am aplicat un fond de ten, de multe ori cu putere de acoperire mare.
Am încercat „n” produse: creme, soluţii, loţiuni. Unele mai rău îmi făceau, altele îmi ameliorau problema pe termen scurt. La un moment dat – să tot fie vreo 10 ani de atunci – am renunţat să mai caut şi am folosit doar uleiuri naturale pentru îngrijirea feţei. Nici aici nu am avut vreo revelaţie, dar măcar eram mulţumită că nu mai pun cine ştie ce produse dubioase pe faţă. Oricum, eram convinsă că problema mi se trage de la poluare sau cine ştie ce factori externi, nicidecum de la vreun dezechilibru hormonal, având analizele la zi şi în grafic.
De curând însă am aflat de Visia, un aparat care face analiza computerizată a feţei, aşa că l-am luat dr. Victor Gabriel Clătici, medic primar dermatologie şi venerologie la întrebări şi am şi testat, ca să înţeleg cu adevărat despre ce e vorba. În varianta scurtă, vorbim de efectuarea unor fotografii cu lumină naturală, flash UV şi flasj cross-polarized care arată problemele existente la suprafaţă dar şi problemele invizibile cu ochiul liber. Eu aş fi băgat mâna în foc că în afară de acnee, nu o să îmi descopere alte lucruri. Asta ca să înţelegeţi cât de naivă sunt şi cât de naivi suntem cei mai mulţi dintre noi.
În ce a constat procedura, mai precis? Curăţarea temeinică a tenului, realizarea fotografiilor în mediu controlat iar apoi discuţiile pe marginea a ceea ce am descoperit. Ce este la fel de interesant este că analiza îţi este făcută de computer în comparaţie cu persoane de aceeaşi vârstă, sex şi tip de piele. Am aflat cu stupoare că faţa mea este invadată de porfirine. Ştiu, nici eu n-am auzit până acum de ele. Ce sunt de fapt? Arată încărcătura microbiană de la nivelul feţei. Iar eu practic sunt acoperită după cum se vede în fotografie.
Şi nici măcar asta nu m-a şocat atât de tare cum a făcut-o analiza care arată cât de afectată îmi este faţa de razele soarelui.
Aceasta arată practic gradul de îmbătrânire al pielii şi riscul de cancer de piele. Şi ca să fiu foarte clară: eu arăt aşa în condiţiile în care stau la soare extraordinar de puţin, în orele recomandate şi folosesc creme cu factor de protecţie solară foarte ridicat. Normal că am fost curioasă să aflu de ce este pielea mea atât de afectată în aceste condiţii iar răspunsul a venit rapid: totul începe din copilărie. Efectele nu s-au adunat în ultimii ani, ci de-a lungul celor 36 de viaţă.
Ideea este aşa. Visia ajută medicul să stabilească cât de severe sunt afecţiuni precum: acneea vulgară(practic puteţi apela la aceasta încă din adolescenţă), melasma, rozaceea, cuperoza(unele pot fi descoperite înainte să se manifeste şi la suprafaţa tenului), cicatrice lăsate de acnee sau varicelă, să stabilească un tratament potrivit şi, extrem de important, să analizeze modul în care pacientul răspunde la tratament. Analiza computerizată este utilă şi celor care au în plan să urmeze un tratament laser la nivelul feţei. În urma informaţiilor primite se stabileşte numărul intervenţiilor, tipul lor şi intervalul de timp necesar dintre ele.
Acum, eu am primit indicaţii de tratament dar şi de regim alimentar. Şi instrucţiuni să nu uit de îndemnul lui preferat:
„Cea mai bună cremă antirid este crema de protecţie solară”.
Dacă vreți să fiţi la curent cu noutățile de pe blog, nu uitaţi să daţi follow paginii mele de Facebook.
Add A Comment