5 ore din viaţa mea pentru 5 femei

M-am născut şi am crescut în vremuri în care cele mai dese sfaturi pe care le primeai era să-ţi ţii gura ca să nu ai probleme şi să-ţi vezi de învăţat, să ieşi cu o meserie care să îţi aducă un serviciu din care să ajungi la un moment dat la pensie. La 15 ani îi priveam pe cei de 40 ca fiind deja la un pas de această pensie şi îmi imaginam că la vârsta aia voi fi şi eu o femeie sobră, îmbrăcată cu taior şi aranjată mereu din cap până-n picioare.

Au venit revoluţia şi adolescenţa, a venit viaţa cu toate ale ei, unele mai bune, unele mai puţin bune şi iată-mă ajunsă la aproape 43 de ani, cu suflet de 20, studentă deja în anul 2 la o facultate pe care mi-am dorit mult să o urmez, dar a cărei admitere am amânat-o câţiva ani din motive de: „când o să ai vreme de aşa ceva”, „nu mai ai tu putere să înveţi la vârsta asta”, „eşti prea trecută pentru o nouă carieră.” Toate astea mi le spuneam singură în timp ce jonglam cu o mulţime de to-do-uri în fiecare zi, cu nişte evenimente personale extrem de greu de dus, cu frica de a pierde contracte din motive independente de mine (viaţa de freelancer) şi cu disperarea de a-i oferi copilului cât mai multe lucruri, în special timpul şi atenţia mea.

Acum, trecută deja de jumătatea acestei noi facultăţi, îmi dau seama, din nou, că multe dintre fricile pe care le trăim sunt produsul propriei minţi şi că atâta vreme cât există dorinţă şi determinare, există şi soluţii. Şi mai ajută ceva: sprijinul celor din jur, indiferent că e o vorbă bună, o mâncare caldă, o idee proaspătă sau un râs bun la o cafea sau un pahar cu vin.

Am învăţat cu greu să accept să primesc ceva din partea altcuiva, inclusiv aprecieri, complimente sau un simplu „Mulţumesc!” Mi-a fost mult mai uşor să ofer eu celor din jur. Acum pot să spun că am ajuns la un echilibru între cele 2 şi asta nu face decât ca orice gest pe care îl fac în sprijinul altcuiva, că vorbim de voluntariat sau că ascult pe cineva care are nevoie să fie văzut şi auzit, să mă umple şi mai mult de bine şi energie.

Şi pentru că de obicei îmi ofer ajutorul oamenilor pe care îi cunosc în mod direct am decis ca anul acesta să fac puţin mai mult. Ultimele săptămâni au scos la suprafaţă o mulţime de mărturisiri impresionante despre abuzurile suferite de femei de-a lungul vieţii. Asta m-a făcut să mă gândesc mai mult decât de obicei nu doar la acestea, ci la toate eforturile colosale pe care le fac femeile pentru a putea performa într-o societate care cere enorm şi oferă destul de puţin. Şcoala, munca, copiii, casa sunt doar câteva dintre lucrurile de care trebuie să ne ocupăm şi preocupăm în fiecare zi, iar de multe ori suntem mult prea epuizate, prea pline de frici şi de griji ca să mai vedem soluţii care, în alte condiţii, ne-ar fi la îndemână. Pentru că soluţiile potrivite sunt mereu în noi, trebuie doar să curăţăm un pic drumul către ele.

Aşa că la început de Luna Femeii, luna în care onorăm lupta împotriva discriminării şi violenţei, în care ne reamintim de eforturile făcute în ultimul secol pentru a avea drept la educaţie, la vot, la proprietate sau la contracepţie, luna în care sărbătorim eforturile femeilor din întreaga lume, din toate domeniile vieţii, îmi doresc să fiu, la rândul meu, sprijin pentru 5 femei care simt că au nevoie de un pic de ghidaj într-un domeniu din propriile vieţi.

Ofer câte o oră de consiliere pentru dezvoltare personală pentru 5 femei care vor să se cunoască mai bine, să-şi modifice anumite comportamente, să-şi găsească cele mai potrivite şi sănătoase metode pentru a-şi atinge scopurile. Cele 5 nume vor fi alese cu ajutorul platformei tragerilasorti.ro, iar pentru a intra în tragerea la sorţi este nevoie să laşi un comentariu la postarea de pe platforma pe care ai găsit acest articol (Facebook, Instagram sau LinkedIn) sau chiar aici, pe blog. Poţi doar să spui că vrei să te înscrii pentru şedinţa gratuită de consiliere, dar mi-ar plăcea şi mai tare să îmi povesteşti ori ce ai vrea să lucrezi în această şedinţă sau, şi mai bine, un moment din viaţa ta în care ai primit un ajutor/sprijin care ţi-a mers la suflet. În felul acesta ne încărcăm cu toţii cu mai multe momente de bine şi frumos. ❤️

Înscrierile se fac până pe 7 martie, ora 23.59, iar extragerea şi anunţul celor 5 nume alese le voi face pe 8 martie, printr-un update la acest articol, precum şi pe paginile de Social Media unde se desfăşoară campania.

Mai multe despre mine şi despre ce presupune o şedinţă de consiliere personală găseşti aici. Dacă crezi că ţi-ar fi de folos o astfel de şedinţă, te aştept să te înscrii în campanie.

Update: în urma înscrierilor 3 doamne vor beneficia de câte o şedinţă de consiliere – Mădălina Dincă, Elena Mocanu şi Crina Nanu. Vă mulţumesc pentru încredere!

Comments

 1. Crina

  Bună. Ma înscriu și eu. Caut resurse pentru o schimbare pe care mi as dori sa o fac în carieră. Momentan sunt blocata de lipsa de idei si de frică.

  1. Bianca Moruș

   Bună, Crina! Mulţumesc pentru încredere! Te rog să îmi scrii pe adresa de mail bianca.morus@gmail.com ca să putem stabili împreună o dată potrivită pentru ședința de consiliere.

 2. Elena

  Buna. Ma inscriu. Caut resurse dar si intrebari care sa ma ajute sa ma cunosc mai bine pe plan profesional.

  1. Bianca Moruș

   Bună, Elena! Mulţumesc pentru încredere! Te rog să îmi scrii pe adresa de mail bianca.morus@gmail.com ca să putem stabili împreună o dată potrivită pentru ședința de consiliere.

  1. Bianca Moruș

   Bună, Mădălina! Mulţumesc pentru încredere! Te rog să îmi scrii pe adresa de mail bianca.morus@gmail.com ca să putem stabili împreună o dată potrivită pentru ședința de consiliere.

Add A Comment