Alo, prematuritate!
De când am rămas însărcinată şi până aproape de final am fost convinsă că voi naşte prematur. Nu că mă temeam că se va întâmpla asta, eram convinsă că aşa va fi. Atât de convinsă încât la 7 luni aveam bagajul pentru maternitate pregătit şi în fiecare zi mergeam la Starbucks, fiind sigură că e ultima şansă să mă răsfăţ. Fie vorba între noi, vreo 3-4 kilograme doar de aici mi s-au tras.
Acum, revenind la lucruri serioase, eu am fost norocoasă. Fiică-mea a stat la locul ei până la fix 39 de săptămâni, când a decis că are lucruri mai bune de făcut decât să îmi pocnească mie ficatul. Dar am câteva prietene care nu au avut aceeaşi şansă şi care au născut înainte de termen. Şi am văzut şi am trăit alături de ele toate temerile pe care le ai într-o asemenea situaţie. Toate lacrimile vărsate şi teroarea de a nu şti ce să faci ca să fie bine, nimic nu le şterge. Acum am aflat şi cum de am cunoscut eu atâtea femei care au adus copiii pe lume prematur: mai mult de 10% dintre bebeluşii născuţi în România s-au născut înainte de termen. Şi pentru că procentul ăsta poate nu ne spune prea multe, aflaţi că 15.000 de copii se nasc în fiecare an înainte de săptămâna 35 de sarcină.
Tocmai de aceea mă bucur să vă povestesc despre un proiect care poate să mai atenueze din toate fricile trăite de părinţii copiilor prematuri şi să aducă informaţii preţioase. Asociaţia Unu şi Unu a creat un call center: Alo, Prematuritate – 0800 390 678, o linie telefonică gratuită unde cei care au nevoie primesc sfaturi şi îndrumări de la un medic neonatolog şi un psiholog.
“Copiii îndelung spitalizați pot avea probleme de respirație, digestie, imunitate etc. și de cele mai multe ori, familiile au nevoie de suport specializat și sprijin morneal pentru o bună perioadă de timp.
https://www.youtube.com/watch?v=LrngFo-M-Xc&feature=youtu.be
Rata mortalității infantile în România aferentă anului trecut este de 7.3 decedați sub 1 an la 1000 de născuți vii, conform ultimelor informații primite de la INMS. Datele nu sunt deloc îmbucurătoare și cifrele atestă încă o dată că fenomenul prematurității continuă să se situeze în țara noastră la un nivel alarmant. Avem nevoie urgent de măsuri sociale și de programe ample de prevenție, inclusiv în licee și școli.” – Diana Gămulescu, Vicepreședinte Asociația Unu și Unu.
Asociația Unu și Unu este prima și singura asociație de părinți care apără drepturile copiilor din sarcini multiple, prematuri și bebeluși spitalizați și ale familiei acestora, oferind suport pe perioada spitalizării și după externare. Asociația Unu și Unu este membră a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), organizație care adună reprezentanți din peste 50 de țări.
Misiunea Unu și Unu este de a îmbunătăți sănătatea bebelușilor prin proiecte de prevenție, informare și educare a societății civile privind bebelușii abandonați, nașterea înainte de termen, oferirea de suport prematurilor și bebelușilor spitalizați, precum și derularea de proiecte privind urmărirea, monitorizarea copiilor după externare până la vârsta de 7 ani. Viziunea Asociației Unu și Unu este să devină vocea prematurilor și a bebelușilor spitalizați din România. Cei interesați pot urmări activitatea Asociației Unu și Unu pe pagina sa de internet sau pe Facebook.
Dacă vreți să fiţi la curent cu noutățile de pe blog, nu uitaţi să daţi follow paginii mele de Facebook.
Add A Comment