Când ilegalitatea are girul autorităţilor

Am fost martoră la construirea şi promovarea unuia dintre cele mai noi mall-uri din Bucureşti, Park Lake. Am înghiţit tone de praf, am călcat luni de zile pe scânduri după ce au spart aleea blocului ca să tragă cablurile de curent dar au uitat să o mai asfalteze la loc, am suportat zgomotul camioanelor şi al utilajelor folosite în perioada de construcţie, muncitorii care veneau să ia masa pe lângă geamul meu şi aruncau gunoaiele în grădina blocului. Nu mai spun ce îmi auzeau urechile cât timp erau ei în pauză. Am zis că după ce se deschide, se termină nebunia. Da` de unde! Abia începea.
În marea parte a timpului, mall-ul este destul de gol. Zona de Food Court este singura animată, în special în weekend. Însă pentru magazine mie mi se pare o provocare să reziste acolo pentru că numărul clienţilor este destul de redus. De altfel, o cafenea şi-a închis porţile la aproximativ o jumătate de an de la deschidere.
Aşa că intră în scenă partea de PR. Lumea trebuie să afle de mall, să vină şi poate-poate se transformă şi în client. Şi uite cum zona dinspre parc devine spaţiu pentru concerte. Orice motiv e bun, doar să atragă lumea. Nu mai discut de minusurile de organizare că pe astea poţi să le eviţi simplu – nu te duci pe acolo când există astfel de evenimente. Toată vara am avut muzică, vrei – nu vrei. Am apreciat totuşi că, în general, la ora 22 plus-minus, lucrurile se potoleau.
Nu a mai fost valabil şi aseară. După 3 zile de repetiţii de dimineaţa până seara, a venit ziua cea mare a Media Music Awards 2017. Traficul – varză, desigur. Sonorul – pentru vreo 3 cartiere, nu cumva să rateze cineva evenimentul. Dar mă consolam cu ideea că la ora 22 se termină spectacolul şi ne liniştim şi noi puţin. N-a fost să fie. A bubuit muzica până la ora 22.50.
La ultima verificare, legea 61/1991, actualizată în 2016, suna aşa:
„Art. 2. 26. tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora;
Art. 3
(1) Contraventiile prevazute la art. 2 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
c) cu amenda de la 500 lei la 1. 500 lei, cele prevazute la pct. 2) , pct. 5) -7) , pct. 8) -10) , pct. 13) , 15) , 19) , 20) , 26) , 27) , 29) si pct. 32). ”
Sigur, amenda este un nimic în comparaţie cu posibilele beneficii ale acestui eveniment. Dar atâta vreme cât poliţia a mobilizat o grămadă de oameni care să evite, pe cât posibil, blocarea traficului în zonă, nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva autorităţile dau gir unor evenimente care încalcă cu bună-ştiinţă legea şi de ce.
sursa foto: https://pixabay.com/ro/
Dacă vreți să fiţi la curent cu noutățile de pe blog, nu uitaţi să daţi follow paginii mele de Facebook.

Add A Comment