Epilarea definitivă, mituri şi adevăruri

Dacă n-am citit despre epilare definitivă de credeam că le ştiu pe toate. Normal că vreau să merg oricând am eu chef la piscină, să fiu mereu proaspătă şi să scap de chinul de a merge la cosmetică lună de lună. Aşa că speram să termin cu toate astea, dar nu fără să ştiu de fapt ce presupune, ce riscuri implică, când, cum, cât etc. Am şi încercat-o, dar am rămas foarte dezamăgită de rezultate(abia acum am aflat şi de ce). Şi totuşi nu am renunţat la idee. Şi tocmai pentru că nu am renunţat, am vrut să afle mai multe despre subiect dar de data asta de la cineva care chiar ştie despre ce vorbeşte. Aşa că l-am luat la întrebări pe dr. Victor Gabriel Clătici, medic primar dermatologie şi venerologie în cadrul Dermalife.

EPILAREA DEFINITIVĂ NU TE LASĂ ŞI FĂRĂ ULTIMUL FIR DE PĂR

Începem cu primul mit la acest capitol. Oamenii se aşteaptă ca după câteva şedinţe de epilare cu laser să nu mai aibă nevoie de epilare niciodată. Deci, cum stau lucrurile în realitate?

Problema legată de epilare este că e un cuvânt prost înţeles. Oamenii pun semnul egal între definitiv şi complet. Definitiv înseamnă distrugerea unui fir de păr. Şi asta se întâmplă. Complet nu se poate întâmpla niciodată, pentru că firele noastre de păr sunt în nişte perioade de creştere, într-un ciclu al firului de păr. Şi acest ciclu al firului de păr se caracterizează printr-o perioadă de creştere activă, anagen şi o perioadă de hibernare, catagen şi telogen. Noi, cu laser sau lumină intens pulsată, putem să acţionăm asupra firelor de păr aflate în anagenul timpuriu, deci într-o zonă foarte mică din anagen. De aceea este nevoie de mai multe şedinţe de epilare, la un interval de timp care depinde de zonă. Pentru axilă, de exemplu, se face o şedinţă la 4 săptămâni. Pentru gambe se face la 6, 8, poate chiar 10 sau 12 săptămâni.

EPILAREA DEFINITIVĂ SE FACE PENTRU CREŞTEREA CALITĂŢII VIEŢII

Termenul cel mai corect folosit şi cel mai ştiinţific cu putinţă este „reducerea permanentă a părului”. În zona respectivă va mai creşte păr, dar va creşte mai încet. Viteza de creştere este muuult diminuată. Plus, va creşte mai subţire, mai fin şi mai decolorat. Şi al patrulea lucru şi cel mai important este, de fapt, că noi nu vrem epilare ca să distrugem firele de păr.

Sunteţi sigur? Că eu sigur asta îmi doresc.

Primul lucru pe care îl fac când vine la mine o doamnă şi îmi spune că vrea epilare este să o întreb: „De ce?”

„Că vreau să îmi dispară părul.”

„De ce vreţi să dispară părul?”

„Pentru că mă enervează.”

„Cum vă enervează?”

Şi aici încep să apară motivele adevărate: „creşte prea repede”. Când aud asta mă gândesc că poate este vreo cauză care contribuie la asta: medicament, hormon, afecţiune endocrină, status genetic…

„Îmi creşte sub piele.” „Mă înroşesc după epilat.” „Apar mici bubiţe după epilat.” „Mă mănâncă când începe să crească firul de păr.” De fapt, nu părul este cel care deranjează în cele mai multe cazuri, ci reacţiile adverse asociate cu diferite metode de epilare. Epilarea nu se face pentru a distruge firul de păr. Epilarea se face pentru a creşte calitatea vieţii persoanei respective, inclusiv prin reducerea reacţiilor adverse asociate cu alte metode de epilare.

EPILAREA DEFINTIVĂ TREBUIE FĂCUTĂ DOAR SUB SUPRAVEGHERE MEDICALĂ

O altă problemă. Peste tot în lume, în clinicile mari de laser, epilarea este făcută sub supraveghere medicală. Punct. Medicul dermatolog ştie cel mai bine despre firul de păr. Medicul dermatolog ştie să coreleze ceea ce vede cu parametrii. Nu îţi iei nu ştiu ce aparat X, vine cineva, îţi explică două zile ce să faci şi apoi te apuci de epilare. De aceea apar reacţiile adverse. Nu că e aparatul prost, ci pentru că nu a fost utilizat cum trebuie. Personalul medical calificat ştie să ia nişte decizii corecte în timp real, în funcţie de vârsta pacientului, de afecţiuni asociate.

Te duci într-un salon. Pe doamna de acolo nu o interesează dacă este posibil ca tu să ai o problemă endocrină. Are pacientul aluniţe. Noi avem grijă să nu dăm peste ele. Există cazuri de melanom, cancer de piele foarte grav, apărute ca urmare a şedinţelor de epilare făcute de habarnişti.

EPILAREA DEFINITIVĂ NU ESTE PENTRU TOATĂ LUMEA

Apoi, mulţi nu înţeleg că nu se poate să rămânem fără păr în totalitate. Pe de altă parte, epilarea laser, făcută corect, se poate face de la 1 ianuarie la 31 decembrie, nu doar pe timpul iernii dar, aşa cum spuneam, doar de către personal medical calificat. De exemplu, eu nu concep să fac o şedinţă de laser până nu stau de vorbă măcar 15-20 de minute cu pacientul. Îi explic ce putem şi îl întreb tot ce face, ce a făcut. Sunt pisălog. De ce? Pentru că un medicament sau un supliment nutriţional pe care îl ia şi uită să mi-l spună poate să determine o reacţie adversă, de tip arsură.

La fel, dacă există exces de păr din cauza unei dereglări hormonale, degeaba faci epilarea dacă nu reglezi problema. Arunci banii pe fereastră.

Şi mai este un lucru foarte important. Există aşa-numita pregătire pentru epilare. Asta înseamnă: nu ceară, nu epilator şi nu decolorare cam cu 4 săptămâni înainte de prima şedinţă.

De cele mai multe ori, când analizam poblema epilării definitive, preţul era unul din lucrurile care mă ţineau în loc. Mi se părea că plătesc prea mult pentru un moft. Că nu e moft, ştiţi şi voi la fel de bine ca şi mine. Dar eu calcule clare nu am făcut în acest sens. Alţii însă nu au stat degeaba.

Sursa: http://lucypeters.com/hair-removal-facts-numbers-and-figures-infographic/

Am mai adunat şi alte câteva date, zic eu interesante.

  • Rata de satisfacţie în rândul femeilor care au încercat epilarea definitivă este de 87%.
  • Cele mai multe intervenţii de acest gen au fost făcute la grupa de vârstă de peste 40 de ani.
  • Topul zonelor supuse epilării cu laser(în Marea Britanie): gambe – 82%, axile(78%), inghinal(57%), braţe(15%).
  • Femeile cu vârste între 19 şi 36 de ani au apelat la epilarea cu laser majoritar pentru axile şi linia bikinilor iar bărbaţii între 18 şi 45 de ani, pentru spate şi gât(conform unui studiu efectuat de ASDS, American Society for Dermatologic Surgery).

După cum vă spuneam şi la începutul articolului, acum, că am stat de vorbă cu doctorul Clătici, am aflat şi unde am greşit la primele mele încercări de epilare definitivă:

  • Am ales un salon oarecare, fără personal medical.
  • Nu am respectat minimul de 4 săptămâni anterior intervenţiei, în care să folosesc doar epilarea cu lama de ras.
  • Am aşteptat minuni – pentru că după 3 săptămâni nu am observat schimbări notabile, am renunţat.
  • Dar cea mai mare greşeală a mea este cea că nu am ştiut că aluniţele trebuie protejate în timpul acestui proces. Sigur, sper să nu ajung să regret mai tare acest lucru. Şi măcar data viitoare voi şti ce am de făcut şi unde să mă duc.

Sunt curioasă. Voi aţi încercat epilarea cu laser? Şi dacă da, a avut efectul pe care l-aţi dorit?

Dacă vreți să fiţi la curent cu noutățile de pe blog, nu uitaţi să daţi follow paginii mele de Facebook.

Add A Comment