Nu mai trataţi copiii după sfaturile primite pe internet

Românul este atotcunoscător şi are cel puţin o diplomă în medicină, poate chiar două. Îi desconsideră teribil pe fraierii ăia care şi-au tocit coatele prin facultăţi şi spitale şi preferă să facă după cum îl taie pe el capul. Sau, mai nou, să ceară sfaturi de la „specialiştii” de pe facebook. Şi dacă ar întreba pentru el, ar mai fi cum ar mai fi, că e dreptul fiecăruia să aleagă cum vrea să trăiască sau, după caz, să moară.

Dar când văd cum se cer sfaturi, tratamente medicamentoase şi moduri de administrare ale medicamentelor pentru copii şi bebeluşi mi se urcă sângele la cap. Înţeleg că mulţi dintre noi sunt dezamăgiţi de unii medici. Am şi eu pe listă nişte exemplare. Dar am pe listă şi nişte doctori senzaţionali, care m-au ajutat extraordinar. Dar cu dezamagiri sau fără, niciodată nu mi-a dat prin cap să îmi tratez copilul după părerile unor necunoscuţi de pe internet. Şi ştiţi de ce? Pentru că ăla nu e tratament iar în cazuri extreme un sfat prost poate duce la tragedii.

Cum să îi dai unui bebeluş medicamente după spusele unora, pe reţele de socializare? Cum să stai cu copilul cu febră 40 şi să întrebi ce să îi faci în loc să alergi cu el la spital? Cum să recomanzi antibiotice şi tot felul de seruri unor mame disperate, care nu ştiu de capul lor? Poate copilul ăla e alergic. Poate copilul ăla are o cu totul alta boală decât a avut al tău, chiar dacă simptomele sunt asemănătoare. Poate copilul ăla are o altă vârstă şi alte kilograme decât are al tău. Sau nu stii că la bebeluşi şi copii mici tratamentele se administrează în funcţie de aceste 2 criterii? Dacă nu ştii, ori nu ai copii, deci taci ori n-ai ascultat niciodată indicaţiile unui medic, deci taci. Sunt prea dură? Nu îţi place să ţi se spună că ai greşit? Hai să îşi explic altfel, mai pe scurt.

Bunele tale intenţii se pot transforma în acte criminale. Ai putea să traieşti ştiind că din cauza ta a murit un copil? Am să presupun că răspunsul este Nu. Atunci nu mai cere şi nu mai da sfaturi despre tratamente pe internet. Cine are nevoie, să cheme o ambulanţă, să meargă la medic sau să sune la unul. Peditel este unul din serviciile specializate. Sună acolo în loc să scrii pe facebook.

sursa foto: www.social-searcher.com

Dacă vreți să fiţi la curent cu noutățile de pe blog, nu uitaţi să daţi follow paginii mele de Facebook.

Add A Comment