O jumătate de milion de victime, agresorii scapă nepedepsiţi
Despre violenţa domestică am scris şi eu, au scris şi alţii, s-au ţinut conferinţe, s-au căutat soluţii. Nu e zi să nu vedem la ştiri efectele ei. Şi cu toate astea, puţine lucruri par să se schimbe. Mentalităţile rămân aceleaşi, statisticile cresc iar teroarea rămâne.
Ştiu că cifrele nu impresionează decât dacă e vorba de bani dar insist să vi le prezint pe cele mai recente. Dacă o singură femeie va fi determinată să spună stop violenţei domestice în urma acestui articol şi tot cred că n-am pierdut timpul de pomană.
• 500.000 de oameni sunt victime ale violenţei domestice în fiecare an, în România
• 3% dintre femeile abuzate îşi denunţă agresorii
• Jumătate dintre victimele care depun plângere o retrag pe parcurs
• 1% dintre agresori ajung să plătească pentru faptele lor
Sigur că legile au lipsuri mari, că aplicarea lor e defectuoasă şi că metodele de ajutorare a victimelor nu sunt foarte bine puse la punct dar astea sunt doar câteva dintre problemele care ne-au adus în acest stadiu.
”În România estimările arată că 61% dintre români consideră că violența în familie este o chestiune privată. Sunt obstacole greu de trecut pentru victime. Eu cred că cu toții suntem responsabili pentru situația alarmantă, fiind cumva părtași la asemenea infracțiuni și atrocități. Autoritățile trebuie să investească în campanii de comunicare și conștientizare, care să poată schimba, încet și sigur, lucrurile. ” – Mihaela Raluca Tudor, expert în comunicare
60 de parlamentari au realizat un proiect legislativ în care se precizează ca retragerea plângerii unei victime a violenţei în familie să nu mai ducă automat la înlăturarea răspunderii penale a agresorului. Şi ar trebui să nu uităm că nu departe de noi sunt alţii care au proiecte la polul opus.
„Trăim o realitate îngrijorătoare pentru femeile din țara noastră. Suntem pe ultimul loc în UE la ponderea femeilor care au auzit de serviciile de suport pentru victimele violenței domestice. Mai mult, violenţa domestică se află printre primele 30 de cauze de deces la femei în România. Asta ne arată clar că trebuie să intensificăm lupta împotriva acestui fenomen” – Andreea Paul, președintele think thank-ului INACO
Ioana a ajuns cu fiul ei la centrul maternal “Casa Agar” în urma violențelor repetate ale soțului. Aici a găsit o locuință sigură și a făcut cursuri de coafură pentru a găsi de lucru când i se va termina concediul maternal.
”A fost o perioadă foarte grea, îmi era teamă că nu mă voi descurca și mă voi întoarce la tatăl copilului. Nu m-am întors pentru că m-am descurcat din ce în ce mai bine. Și cu fiecare lucru pe care l-am făcut, am mai căpătat încredere în mine.” – Ioana
„În aproape 13 ani de activitate, prin Centrul Maternal „Casa Agar” am ajutat 400 de mame și copii să rămână împreună. Facem eforturi și apeluri publice la solidaritate și implicare în cauza mamelor și copiilor în situații de risc, astfel ca într-o bună zi să nu mai existe în România copii abuzați/neglijați, femei bătute, familii destrămate.” – Natalia Ungureanu, reprezentant ONG Touched România
Datele au fost prezentate miercuri în cadrul evenimentului „Demne. Puternice. Împreună”. Şi dincolo de cifre sau poveşti impresionante, trebuie ştiut că primul pas este obligatoriu al victimei. Ea este cea care trebuie să înţeleagă că violenţa nu este acceptabilă.
sursa foto cover: www.visualhunt.com
Dacă vreți să fiţi la curent cu noutățile de pe blog, nu uitaţi să daţi follow paginii mele de Facebook.
Add A Comment