Alăptarea în public, un război inutil

„Alăptează oriunde, oricând.”

„Nu alăpta în public, că nu e normal.”

„Nu te uita în gura lumii şi fă ce e bine pentru copilul tău.”

„Este o nesimţire să te expui aşa, în văzul tuturor.”

Le-aţi auzit pe toate şi mai mult decât atât. În ultima perioadă problema alăptatului pare să devină una naţională şi internaţională. Au fost femei date afară din hoteluri sau trimise la wc ca să le dea copiilor să mănânce. Au fost femei care s-au revoltat. Altele susţin că e normal. Se fac petiţii, unele instigă chiar la revoltă. Cert este că devine un război al nervilor, în care niciuna dintre părţi nu vrea să cedeze.

Acum, mamă fiind, eu zic că un pic de moderaţie nu strică. Nici de o parte, nici de cealaltă. Cred că să trimiţi o femeie să alăpteze în wc nu e doar nesimţire, ci prostie în toată regula. Nu cred că vreunul dintre noi s-ar simţi confortabil să îşi ia prânzul în toaletă. Şi nici să ne ascundem cu capul sub o pătură ca să înfulecăm ceva nu e o plăcere.

Pe de altă parte nu agreez nici femeile care fac din alăptat paradă, ca să nu zic chiar exhibiţionism în unele cazuri. Am văzut de nenumărate ori mame care şi-au dezvelit pieptul fără jenă, sub privirile a zeci, poate sute de oameni, sub pretextul că îşi hrănesc copiii. Acum, să fim serioase! Poţi alăpta fără să te dezbraci de parcă te pregăteşti pentru un maraton de striptease. Poţi să îţi hrăneşti bebeluşul fără să defilezi cu sânii goi prin parcuri sau mall-uri. Poţi găsi un loc mai ferit, nu trebuie să te aşezi în centrul magazinului, pe motiv că îi e foame copilului.

Cred că s-a ajuns la un asemena scandal pe tema alăptării în public tocmai din dorinţa unora de a demonstra că naturalul e prea natural. Ştim cu toţii că e un gest firesc să îţi hrăneşti copilul la sân. Şi admirabil. Şi de încurajat. Dar nu transforma asta într-o acţiune ostentativă. Nu eşti nici mai deşteaptă, nici mai frumoasă şi nici mai apreciată dacă te expui în acest fel. Un pic de bun-simţ nu strică în relaţia cu cei din jur.

Simt nevoia să mă repet. Nu cred că e anormal alăptatul în public. Ba dimpotrivă. E cât se poate de firesc să îţi hrăneşti copilul atunci când îi este foame. Dar, oriunde te-ai afla, poţi face asta fără să faci un act militantist dintr-un gest cât se poate de normal.

Add A Comment