Au lăsat televiziunea pentru o afacere clădită din pasiune

Nu suntem lacomi și nu ne dorim să ne dezvoltăm foarte mult, pentru că asta înseamnă probleme, stres și din ce în ce mai puțin timp liber. În plus, cu cât te dezvolți, pierzi esența unei afaceri de genul acesta, în care se pune preț pe calitatea serviciilor și a produsului final.

0

Întotdeauna am considerat că unui bărbat îi stă cel mai bine în costum. Poate el să aibă cei mai de firmă blugi, cele mai scumpe tricouri, nimic nu îi dă prestanța și prezența pe care i-o poate da un costum bine croit și o cămașă de calitate.

Doar că de la poză până la realitate e cale lungă. Unii nu știu ce să aleagă, alții nu știu de unde să aleagă. Așa că atunci când am auzit că Dragoș Săndulache pornește o afacere în domeniu, mi s-a părut o idee excelentă. Toată lumea face haine pentru femei, puțini sunt cei care se încumetă să creeze haine pentru bărbați. Sigur, în același timp mi s-a părut și o nebunie, având în vedere cât de greu e să faci business în România. Și pentru că el și minunata lui soție, Anisa, fac o echipă excelentă, am luat-o pe ea la întrebări despre provocările unei astfel de afaceri, despre munca în familie, dar și despre fetița ce le-a umplut viața de bucurie și pe care o așteaptă în curând să se nască.

De unde a apărut pasiunea pentru haine la comandă?

Când era copil, Dragoș cosea nasturi în atelierul unui vecin. Părinții i-au scos repede din cap croitoria și i-au spus că trebuie să învețe carte. Probabil că, undeva, în suflet, a rămas cu dorința de a crea haine.

De unde aduceți materialele?

Folosim doar materiale din Italia – LANIFICIO F. LLI Cerruti, Carnet, Vitale Barberis Canonico, pe care le alegem împreună cu clientul în showroom. Sunt materiale din lână și mătase, altele care nu se șifonează sau impermeabile. Clientul are de unde alege, în punem zeci de cataloage la dispoziție.

Dragoș are pregătire în domeniu sau s-a specializat ”la locul de muncă”?

Soțul meu a făcut cursuri de croitorie și design la un institut de modă renumit. După programul de la job mergea la atelier și schimba foarte repede camera de filmat cu foarfeca și mașina de cusut. Imediat după absolvire a renunțat la televiziune și s-a dedicat afacerii de familie SPREZZA by Dragos Sandulache.

Cum ați găsit croitorii? Cât de greu este să găsești forța de muncă potrivită și ce trebuie să faci ca să o păstrezi?

E foarte greu în acest domeniu. În ziua de astăzi nu mai găsești un croitor/maestru croitor sub 60 de ani, din a cărui mână să iasă ceva perfect, la calitatea pe care o așteaptă clientul. Pretențiile sunt foarte mari la un costum bespoke, făcut sută la sută de mână, așa că este bătaie pe forța de muncă în domeniul croitoriei la comandă. Croitorii noștri au fost abordați și de către concurență și au rămas la noi, așa că nu putem divulga cum i-am motivat să rămână la SPREZZA by Dragos Sandulache. 🙂

Ce planuri de viitor aveți în domeniu?

Nu suntem lacomi și nu ne dorim să ne dezvoltăm foarte mult, pentru că asta înseamnă probleme, stres și din ce în ce mai puțin timp liber. În plus, cu cât te dezvolți, pierzi esența unei afaceri de genul acesta, în care se pune preț pe calitatea serviciilor și a produsului final. Ne dorim să se știe că la noi un bărbat își poate face bespoke, adică la comandă, sută la sută de mână, costumul potrivit pentru el, indiferent de ocazie și pe care plătește prețul corect. Dacă am face costume pe bandă rulantă nu le-am mai lucra cu atâta mihală și la detaliu, pentru fiecare client în parte.

Pentru că este o afacere de familie, ne dorim să ne ușureze și traiul de zi cu zi, iar aici nu mă refer doar la bani. Visul nostru este să ne luăm o casă unde să avem la parter showroom-ul și atelierul, iar la etaj să locuim. Lucrurile se vor simplifica foarte mult în acest fel.

Cum v-ați împărțit sarcinile? Cine, de ce se ocupă?

Suntem amândoi cu sufletul în această afacere. Nu ne-am împărțit sarcinile, fiecare se ocupă de ce poate, când poate și, bineînțeles, de ce știe să facă mai bine. Soțul meu este prezent la toate întâlnirile cu clienții, pentru că este și consultant, iar bărbații au nevoie de sfaturi atunci când își aleg un costum la comandă, deloc ieftin. De asemenea, el ia măsurile pentru prima probă. Eu scriu articole și rezolv situații mai dificile care apar, pentru că am mai multă răbdare și sunt mai bună pe organizare. Experiența din televiziune ne-a ajutat pe amândoi la capitolul de promovare a afacerii. Calendarul cu programări este comun, ne amintim unul altuia ce trebuie să nu uităm. 🙂

Vă certați la muncă? Cum depășiți divergențele?

Niciodată. Nu vrem să demonstrăm că unul dintre noi este mai bun. Orice situație dificilă o rezolvăm discutând și ne respectăm părerile. Eu sunt bună la ce-i lipsește lui și invers.

De ce să aleagă cineva un costum de la voi și nu unul de la, să zicem, Gucci?

Gucci sau orice alt brand de haine Ready to wear sau Made to Measure nu reprezintă concurență pentru noi. Este o mare diferență între bărbatul care vine la noi să-și facă un costum la comandă, turnat pe el, și bărbatul care vrea să plătească o avere pe un anumit brand. Și să știi că în showroomul nostru nu vin doar bărbați cu bani. Vin însă clienți educați să poarte calitate, să arate bine și car eîși doresc să vadă cum prinde viață, de la zero, un costum croit doar pentru ei, cu elemente alese de ei, de la nasturi la culoare, model și orice detaliu dorit.

Vă gândiți să vă mutați și în zona de croitorie pentru femei?

Această afacere s-a născut din pasiunea soțului meu de a se îmbrăca bine, așa că o să rămânem doar în zona aceasta. În plus, cu cât ești mai nișat, cu atât ești mai bine poziționat pe piață. În România croitorie bespoke pentru femei există la orice pas, femeile au multe variante. În schimb, ceea ce facem noi cu SPREZZA by Dragos Sandulache, în zona de croitorie bespoke pentru bărbați, mai fac doar 4 în București și 8 în toată țara.

Cât de greu este să faci afaceri în România și care sunt cele mai mari provocări?

E multă birocrație. Asta deja se știa, iar acum ne-am lovit și noi de ea. Cea mai mare provocare este să-ți găsești pasiunea și să poți face din ea o afacere. Nu pentru bani, ci pentru a te trezi cu drag dimineața, pentru a găsi mereu puterea să mergi mai departe atunci când simți că nu mai poți.

Dacă faci afacerea ta de suflet, așa cum este cazul soțului meu, este posibil să ajungi mai greu la faliment.

Și acum intru și în zona personală. În curând va veni pe lume primul vostru copil. Ce așteptări aveți? Cum credeți că vă veți descurca și cu business-ul și cu bebe? Cine îl va îmbrăca la botez? 🙂

Suntem amândoi complet nepregătiți pentru ceea ce urmează, dar ne dorim tare mult acest copil și vine ca o binecuvântare pentru familia noastră. Dacă ne ajută Dumnezeu să avem locuința în aceeași clădire cu atelierul și showroomul, lucrurile se vor simplifica foarte mult. Important e că noi vom fi nedespărțiți, ca până acum și sigur, într-un fel sau altul, va fi bine.

Cât despre ținuta de botez, dacă era băiețel, sigur ar fi purtat un costum SPREZZA by Dragos Sandulache, făcut la comandă chiar de tatăl lui. Dar pentru că este fetiță o să lăsăm nașii să se ocupe de ținută. Oricum, fără funde și prea mult roz. 🙂

Dacă vreți să fiţi la curent cu noutățile de pe blog, nu uitaţi să daţi follow paginii mele de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here