Maria are nevoie de noi ca să meargă

Cel mai greu lucru de suportat pe lumea asta mi se pare să-ţi vezi copilul bolnav. Iar când suferinţa lui depăşeşte puterile financiare şi implicarea statului, devine o luptă cumplită şi inegală.

Maria are 4 ani şi 7 luni. Este un copil frumos, deştept, dar cu un diagnostic greu, ce riscă să îl ţintuiască pe viaţă într-un scaun cu rotile: parapareză spastică.
Maria a fost un copil extrem de dorit. Mai are un frate, Mihai, acum în vârstă de 10 ani, dar părinţii lor şi-au dorit mereu o familie numeroasă. După o sarcină pierdută la 6 luni şi jumătate, vestea că este din nou gravidă a venit ca un balsam pentru Ane și Lucian Cornițescu. A fost o sarcină obţinută foarte greu, cu 5 luni de stat la pat, tratamente şi monitorizare contină. La 32 de săptămâni Maria a decis să vină pe lume, iar la 10 ore de la naştere a intrat în hipoxie. Intubată şi ventilată mecanic, Maria şi-a revenit în chip miraculos după 72 de ore! La vârsta de un an însă a fost diagnosticată cu parapareză spastică. De atunci luptă zi de zi cu acest diagnostic ce i-a luat mersul normal şi ameninţă să o trimită definitiv în scaunul cu rotile.

De 4 ani de zile facem recuperare zilnică: kinetoterapie, Bobath, Vojta, poziţionare în verticalizator, două injectări cu toxină Dysport (botulinică), toate fără rezultat! Ne bucurăm în fiecare zi că partea cognitivă e intactă, şi chiar are o inteligenţă şi o memorie peste media vârstei! – Ane Cornițescu, mama Mariei

Dar asta nu e suficient. Zi de zi văd cum copilul lor este respins, marginalizat pentru că nu este ca ceilalţi. Maria a fost înscrisă cu greu la o grădiniţă particulară, după ce toate celelalte la care au mers au refuzat să o primească. În parc toţi copiii fug de ea, pentru că părinţii le interzic să se joace cu ea. Fratele ei este singurul care îi este alături și își dorește ca, la un moment dat, să poată alerga împreună.

Toate acestea se pot schimba și acum nu mă refer la mentalități. Acolo este o luptă cu mult mai grea. Dar Maria poate merge. Trebuie să facă o operație numită rizotomie dorsală selectivă (la coloană) și alte operații la picioare. Părinții ei au depus inițial actele medicale la spitalul din St. Louis, SUA, unde a și fost acceptată. Acolo, pe lângă operaţia în sine se face şi o intervenţie de alungire a tendoanelor şi include 34 de zile de recuperare. Costurile se ridică însă la aproximativ 60.000 de dolari, o sumă mult peste ce ar putea spera vreodată familia ei să strângă. Așa că s-au reorientat către Spitalul Universitar de Neurochirurgie din Bonn, unde după consult s-a stabilit și data operației: 30 ianuarie 2019. După aceasta urmează o recuperare riguroasă și extrem de costisitoare, dar șansele Mariei sunt foarte mari. Costurile intervenției sunt de 20 de mii de euro, fără costurile recuperării, dar și această sumă este mult peste posibilitățile lor.

Familia Mariei are un singur venit. Mama Mariei s-a dedicat îngrijirii ei, aşa că tatăl, preot, este singurul care poate aduce bani în casă. Iar aceștia se duc pe traiul de zi cu zi și pe toate tratamentele pe care le urmează copila.

Eu îmi doresc foarte tare ca Maria să se bucure de viața care i-a fost dată. Îmi doresc foarte tare ca părinții ei să găsească puterea de a zâmbi din nou și să li se întoarcă toată dragostea pe care o arată față de ceilalți. O putem ajuta cu toții să meargă la operație și să zburde, așa cum îi stă bine oricărui copil. Imaginați-vă doar cum ar fi ca voi să nu vă vedeți niciodată copilul mergând, alergând, trăindu-și copilăria așa cum merită. Donați cât puteți. Puțin cu puțin putem face o minune.

Contul este deschis la CEC BANK, în RON, pe numele tatălui, Lucian Corniţescu, cod IBAN: RO94 CECE C001 9463 2273 7211.

Add A Comment