Prima mea plăcintă

Îmi place să fac dulciuri. Îmi place și să le mănânc și se vede, dar asta e o altă problemă. N-am avut însă niciodată curajul să mă apuc de plăcinte și alte minuni care implică aluat complicat. Așa mi se părea mie, că e tare complicat. Azi însă mi-am luat inima-n dinți și m-am apucat de o plăcintă cu mere și nuci. M-am apucat de partea simplă mai întâi. Am curățat nucile. Apoi am dat să măsor cele 500 de grame de făină din rețetă. Ei, ce să vezi, m-au lăsat bateriile la cântarul de bucătărie. Am răscolit toate sertarele, toate dulapurile, în speranța că o să găsesc măcar una, să-l motivez puțin. Nimic. Ziceți și voi: cum să mă apuc de ceva complicat cu măsurat din ochi? M-am apucat, că prea îmi făcusem singură poftă.

Așa că am pus în vas, cred eu, 500g de făină, 250g de unt rece, un plic de praf de copt, un praf de sare, o lingură de melasă și 150ml de lapte cald. Le-am pus pe toate la amestecat, în robot. Dacă nu vreți să vă petreceți mai mult timp să curățați bucătăria decât vă ia să faceți plăcinta în sine, nu faceți ca mine. Mai precis, căutați și capacul de la vas că altfel vă sare aluatul prin toată bucătăria. Cred că e și mai sigur dacă amestecați totul cu mâna, dar eu am crezut că așa va fi mai rapid. Sigur, ar fi fost, dacă eram și cu tot creierul la mine. După ce s-a amestecat totul, înveliți aluatul în folie alimentară și dați 30 de minute la frigider.

Acum, în ciuda instinctului, nu vă apucați de curățenie, ci luați 8 mere medii(ale mele au fost mai mult medii spre mici), le curățați și le dați pe răzătoarea mare. Am pus peste ele niște melasă(în rețeta originală sunt 100g de zahăr), nucile și puțină scorțișoară, foarte puțină, căci fiică-mea nu o apreciază.

Împărțiți aluatul în două și întindeți foile. Prima merge în tavă, peste hârtie de copt și presărați peste niște griș. Puneți apoi amestecul cu mere, presărați din nou niște griș și așezați și a doua foaie, pe care o înțepați nemilos cu o furculiță. Dați la cuptorul încins la 180 de grade, pentru 40 de minute. Apoi apucați-vă de curățenie. Eu recunosc că a meritat totuși efortul. Și acum mă bate gândul să mă apuc și de niște pâine.

 

Add A Comment